top of page

eSports, el món virtual dels esports

Els esports electrònics, una nova manera de competir

Per què es consideren esports?

Segons l’Institut d’Estudis Catalans, un esport és un “exercici corporal d’agilitat, destresa o força, que es practica individualment o en grup, amb intencionalitat lúdica o competitiva i seguint unes regles establertes”. Tot i que quan s’esmenta la paraula “esport” es pot tenir tendència a pensar en el futbol, bàsquet o qualsevol pràctica corporal.

Aquests últims anys però, la definició d’esport està canviant i es pot ser esportista sense aixecar-se de la cadira, però amb una gran agilitat mental: han arribat els eSports, o esports electrònics, una tendència que ha anat a l’alça des de principis de la dècada. Alguns governs com el d’Estats Units o el d’Alemanya reconeixen els jugadors professionals de videojocs com a atletes. A més, el Comitè Olímpic Coreà concedeix la categoria d’esport olímpic als eSports.

Increment mediàtic dels eSports

L’origen de la competició en videojocs és dels anys 70, on alguns grups es reunien als cibercafès locals i competien per un premi que, o bé podia ser en metàl·lic o bé en components per a l’ordinador. El primer torneig va ser el 1972 a la Universitat de Standford i desenes d’estudiants es van congregar en una sala. El guanyador s’emportava una subscripció d’un any a la revista Rolling Stone.

Un dels jocs que van marcar l’augment de la popularitat de les competicions de videojocs va ser Quake, creat al 1966, que va causar una revolució dins la indústria del videojoc degut a que va ser un dels propulsors dels gràfics en 3D. Amb aquest joc es van realitzar les primeres competicions oficials.

League of Legends, el joc estrella

League Of Legends va ser creat el 2009 per la companyia irlandesa Riot Games. És un joc d’estratègia que es juga en línia i en equip. Tot i que en una partida normal poden haver-hi diferents modalitats, la partida reglamentària per un campionat o una classificatòria es juga en equips de cinc. Dos equips, en un mapa amb tres carrils diferents, busquen derrotar les defenses enemigues per acabar eliminant la seva base i així guanyar la partida.

Existeixen diversos tipus d’avatars, que compleixen unes funcions en concret dins l’equip (assassí, lluitador, suport, mag i tirador).

Amb l’aparença d’una fòrmula simple, al setembre de 2016 League Of Legends comptava amb més de 100 milions de usuaris. La lliga professional, la LCS, que té lloc a Berlín (Alemanya), es retransmet per la pàgina web Twitch i ha arribat a congregar 80 milions d’espectadors davant la pantalla. També és el joc preferit pels coreans, pioners en esports electrònics. Per a la final del mundial de 2014 es va omplir l’Estadi Olímpic de Seúl, amb capacitat per reunir gairebé 67.000 espectadors per seguir l’esdeveniment.

Els jugadors professionals són populars dins de la LCS i se’ls coneix pel seu nom de jugador, que difereix en molts casos del seu nom real. Per exemple, el jugador espanyol més conegut és Enrique Cedeño Martínez, però el món del League of Legends el coneix com a xPeke.

Tots els jugadors de la lliga europea viuen a Berlin, on hi fan vida en una casa compartida per a cada equip i on arriben a entrenar fins a vuit hores al dia amb un entrenador, que repassa tàctiques i probabilitats d’enfrontament amb equips rivals.

Barcelona va acollir, del 8 al 11 de desembre, la competició amistosa All-Stars del videojoc League Of Legends al Palau Sant Jordi, per on van passar més de 40.000 persones.

Gran assistència d’espectadors al Palau Sant Jordi | LINKIET

El torneig All-Stars de la setmana passada enfrontava dos equips, amb jugadors de cada regió escollits per votació popular on van poder fer espectacle amb modalitats d’un contra un, tots amb el mateix avatar o bé partides amistoses.

Varietat de jocs professionals | LINKIET

Altres competicions

També trobem competicions sobre el videojoc de futbol FIFA. Encara que aquest sector té molta menys repercussió que les competiticons del joc League of Legends. A Espanya ha guanyat rellevància gràcies a la creació de la Liga de Videojuegos Profesional, una organització que ofereix una lliga regulada que cada any organitza 6 competicions en diferents ciutats de la península. Els jugadors que hi participen normalment són professionals, encara que també n’hi ha d’amateurs.

Però una de les coses que han permès que les competicions de jocs virtuals creixin a l’estat espanyol han estat les recents incorporacions d’equips que han estat creats per clubs de futbol reals. D’aquesta manera, podem trobar seccions d’equips coneguts com el València CF, que va crear la seva secció d’eSports aquest any, o el Betis, que ha donat a conèixer que també tindrà aquesta secció aquesta setmana.

Però, quant poden arribar a guanyar els millors jugadors de jocs electrònics del món?

Segons les dades del portal eSports Earnings, aquests són els ingressos que han obtingut fins ara els millors jugadors del rànquing gràcies a les competicions d’eSports organitzades arreu del món i que generen una gran quantitat de capital.

Dades d’eSports Earnings. Elaboració pròpia

Entre els diferents jocs que hi ha al món dels eSports, cadascun disposa d’una repercussió més o menys gran, depenent del nombre de professionals. A continuació es mostren el nombre de jugadors professionals que juga a cada joc i que es guanyen la vida amb els esports electrònics.

Dades de eSports Earnings. Elaboració pròpia

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page