top of page

TV3,

la televisió

de tots?

Cobertura de l’acte inaugural a càrrec de Jaume Peral, director de TV3, sobre "Mitjans públics i el futur del periodisme".

Jaume Peral: “Tenim l'obligació d’adaptar-nos als nous temps”

El director de TV3 ha estat l’encarregat d’obrir el curs 2016-17 a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, en una conferència on ha tractat la realitat de la televisió pública catalana i on ha incentivat els alumnes a perseguir els seus objectius professionals

Per Nil Artiaga i Sergio Cabanelas.

Aquest dimarts 10 d’octubre al migdia, el director de TV3, Jaume Peral, entrava per la porta de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB per inaugurar el curs 2016-2017. La presentació de l’acte va ser ca càrrec d’Antoni Vidal, Carlos Sánchez i Maria José Recoder, degana de la facultat. Seguidament, el líder de la televisió i ràdio pública catalana enfilava el seu discurs des del seu pupitre imponent, sota el títol “Periodisme i Mitjans Públics”.

Amb la disminució de la llum i en un ambient més íntim i proper, Peral començava a parlar sobre els seus orígens com a periodista; sota un focus que l’il·luminava com si d’una divinitat es tractés. El periodista, que va ser corresponsal a Girona de l’Agència EFE i va estar treballant a Radio Nacional de España i a Catalunya Ràdio, explicava que feia 33 anys que no trepitjava aquella facultat. Una anècdota sobre el Mundial de futbol del 1978, que va marcar la seva carrera, va animar més el públic a prestar més atenció al convidat.

Sobre els seus inicis com a periodista, Peral explicava que “de vegades entres en un món per casualitat, i quedes enganxat”.  Va haver de treballar molt per arribar on és ara. Ara tocava animar als seus predecessors, els alumnes de la facultat, a que es llaurin el seu camí. “Ara hi ha una gran incertesa dels mitjans de comunicació en la societat actual”, assenyalava. Per això, el periodista proposava als joves estudiants formar-se de la millor manera possible i “pencar molt”, perquè aquesta és l’única manera d’arribar on tots volem arribar, segons el director de la televisió catalana; “més ara que els temps són força complicats”, subratllava Peral, en el que semblava més una advertència que un discurs optimista.

Seguidament, el convidat recordava als seus que la formació ha de ser per tots els formats periodístics i que han de ser periodistes “polivalents”, aprendre a treballar “per a premsa, ràdio i televisió alhora; tenint en compte les noves tecnologies digitals i les noves tendències en el món del periodisme, ja que els mitjans de comunicació i periodistes tenim la obligació d’adaptar-nos als nous temps”, assenyalava Peral, seguint la línia anterior. Els joves alumnes prenien atenció al discurs sobre com havia de ser el seu camí per assolir els objectius de futur, en el que Peral advertia que quan acabin la carrera ningú els aniria a buscar. “Us heu de donar a conèixer, heu de visitar moltes redaccions, heu de voltar per tot arreu, heu de treballar de valent”; amb una millor formació optareu a les millors feines”, declarava el director de TV3.

El periodista català va aprofitar el seu moment per incloure opinió política i criticar la falta d’imparcialitat dels “mitjans de Madrid”, defensant la imparcialitat de TV3. Va criticar la rebaixada del pressupost d’un 40% per a la televisió pública catalana i va recordar que, tot i així, TV3 “té la millor redacció que un mitjà de comunicació pugui tenir” i que “en matèria d’informació, les decisions es prenen a les redaccions, responent a criteris professionals”. També va destacar el fet que TV3 fos la única televisió pionera en molts àmbits: “Hem estat l’única televisió de l’estat en fer un informatiu pràcticament virtual”, elogiava.

“Gràcies a tots i us desitjo de tot cor molta sort”. D’aquesta manera, Jaume Peral s’adreçava als estudiants de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB en la conclusió de l’acte de la inauguració del curs 2016-2017.

L'acte, en vídeo

Per Giselle León, Álex Cabrera, Diego Alcívar

Líders malgrat les dificultats econòmiques

En motiu de l’inici del curs acadèmic 2016-17, el director de TV3 Jaume Peral ha oferit una lliçó als alumnes de periodistes sota el títol “Periodisme i mitjans públics”. En ella ha aprofitat per remarcar el pes de la televisió pública catalana i com se segueix apostant per la innovació tot i la reducció en els pressupostos, especialment en els últims quatre anys.

Per guillem Andrés, Joel Cruz i Sergi Cordovilla.

Devallada de pressupostos de TV3

Peral ha remarcat la important reducció pressupostària que ha patit TV3 al llarg dels últims anys, i ha afirmat que la cadena pública catalana ha vist com el seu pressupost s’ha reduït fins a un 40% en els últims cinc anys. TV3 ha viscut un període de reducció de capital que ha afectat a la renovació de la plantilla. A causa d’això, actualment a la cadena catalana només hi treballen dos membres d’entre 21 i 25 anys, i la mitjana d’edat és de 48 anys. Aquest fet suposa que el canvi generacional  s’enredereixi i s’observi l’entrada de nou talent a les oficines de TV3.

 

L’evolució del capital de TV3 ha patit una davallada a causa de la reducció pressupostària que el Govern català ha imposat als darrers cursos. Segons dades del diari ARA, la Corporació va aprovar al 2013 una reducció del pressupost del 17%, el que suposà una aportació del Govern de 37 milions d’euros menys respecte l’any anterior. El 2013 suposava el quart curs consecutiu que la CCMA patia les retallades per part de la Generalitat. Per tal de fer front al 2016 amb garanties, la CCMA va demanar un extra de capital  de 26 milions per complir amb la recuperació, que es preveia imprescindible, en partides de contingut audiovisual. La Generalitat va declinar aquesta possibilitat d’incrementar els pressupostos inicials.

Sobre la distribució del capital de la CCMA, durant el maig passat  el president de Productors Audiovisuals Federats de Catalunya (PROA), Raimon Masllorens, afirmà que “és insostenible que a TV3 el 54% de les despeses de capital vagin a parar als salaris de la plantilla, mentre que en altres cadenes suposi el 11%”.

 

Una plantilla envellida

Jaume Peral també ha fet referència a que actualment la plantilla de TV3 té una mitjana d’edat de 51 anys. Alhora, ha comentat que només tres treballadors de la CCMA tenen entre 21 i 25 anys, per tal d’advertir als estudiants assistents de les dificultats que tindran per entrar en el mercat laboral.

 

Tot i això, des de la Corporació han dut a terme des del 2013 un procés d’acomiadament per tal de fer fora els majors de 61 anys a partir de gener del 2017. A aquest programa s’hi van incloure inicialment 230 treballadors; dividits en 205 de TV3, 20 de Catalunya Ràdio i 5 de serveis corporatius. Durant aquests tres anys fins al moment actual, diferents treballadors han marxat de forma voluntària, molts d’ells sent menors a l’edat fixada. Aquest fet ha comportat que per cada baixa d’una persona menor a 61 anys, un altre de major d’aquesta edat podia mantenir-se en plantilla.

 

Un dels afectats d’aquest ERO va ser el presentador Jaume Barberà, que, al juny, en una entrevista a Rac1 va anunciar que aquest mateix estiu abandonava la cadena. De la mateixa forma, va aclarir que aquest acomiadament no comportava una incorporació de gent jove i, per tant, es tractava d’una reducció de plantilla. De la mateixa forma es va atrevir a qualificar aquest programa d’acomiadament com a “execrable”. Aquesta mitjana d’edat també es reflecteix en els resultats en audiència que aconsegueix la televisió pública de Catalunya. Àlex Gutiérrez resumia en un article al Diari ARA com TV3 només és líder d’audiència entre els majors de 65 anys. En totes les altres franges d’edat, Antena 3 i Telecinco es mostren per davant.

 

Amb aquestes xifres a la mà, per tant, es pot observar fàcilment com TV3 té un repte per davant per tal de rejovenir la seva plantilla i donar pas a noves fornades de treballadors que permetin una innovació en els continguts que siguin atractius pels espectadors dels propers 30 anys.

 

TV3, líder en informatius

Jaume Peral  ha destacat el lideratge incontestable de TV3 en els espais informatius. Segons la segona onada del Baròmetre d’Opinió Pública del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), un 43,4% dels catalans tria TV3 per a informar-se, una xifra que es situa 35 punts per sobre de la segona classificada, Telecinco. Aquest mateix baròmetre mostra que TV3 és la televisió generalista més ben valorada pels catalans (amb un 8’3 sobre un màxim de 10) en referència a la qualitat dels seus continguts.  Els informatius de la cadena pública són líders en tres valors que, segons Peral, “són imprescindibles per complir amb la funció de servei públic”: la credibilitat, la confiança i la imparcialitat.

 

En aquest mes de setembre que acabem de tancar, TV3 ha estat la televisió més vista a Catalunya, això sí, superant per molt poca distància a Telecinco. La cadena pública catalana ha tancat setembre amb una quota de pantalla de l’11,42%, situada només sis dècimes per sobre que la cadena del grup Mediaset (11,36%).


Així doncs, tot i la considerable davallada que ha patit la Corporació en matèria de finançament, que s’ha vist agreujada pel retrocés en la inversió publicitària, bona part de la ciutadania catalana segueix apostant i sent fidel als continguts realitzats per TV3.  En aquest sentit, Peral ressalta la capacitat que han tingut els professionals de la CCMA per adaptar-se als nous temps difícils que planegen sobre la professió periodística. “Els periodistes tenim un deure amb la societat. El nostre deure com a mitjà públic és informar sobre el que passa al país des de tots els punts de vista. Malgrat les dificultats amb les que treballem, en cap cas podem deixar de parlar de la realitat que tenim al país. De ser així, ens estaríem traïnt a nosaltres mateixos”.

L'opinió dels estudiants:

Què pensen els estudiants de periodsime sobre la imparcialitat de TV3? - Laia Íñiguez, Víctor Bolea i Alba González
00:0000:00

Jaume Peral: “Aprofiteu totes les oportunitats que us arribin”

El periodista i director de TV3 Jaume Peral Juanola ha inaugurat el curs vigent a la Facultat de Ciències de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona amb una conferència sobre mitjans públics. El periodista ha donat una lliçó magistral titulada “Periodisme i mitjans públics”, abraçada pel vicerector de Relacions Instituconals i Cultura de la UAB, el Dr. Carlos Sánchez, i la degana de la Facultat, Maria José Recoder.

Per Paula Barrio, Nil Coromines i Adrià Pérez.

Jaume Peral, que estava entusiasmat i molt emocionat de tornar a trepitjar la universitat que feia 33 anys que no visitava, ha començat a compartir les seves idees i pensaments. Explicava els seus inicis en el món del periodisme i la comunicació, que va començar “de forma casual”. El Mundial de futbol del 78 li va canviar la vida, quan va encertar el resultat (Argentina 3 - 1 Holanda) en un sorteig que va llençar un diari de tirada nacional. Aquell mateix any, es matriculava per estudiar Ciències de la Informació: “En aquella època no hi havia Facultat pròpia, i anàvem a classes d’altres facultats”, recorda, “però la UAB era l’únic lloc on es podia estudiar aquesta carrera”, confirma amb orgull.

Després de parlar del passat, s’ha remuntat fins el present per reflexionar sobre ell: “Tinc dubtes sobre si s’estan complint els deures i els objectius”. Però té molt clar que “la formació és molt important. Una bona formació és la millor garantia per optar a les millors feines. Formeu-vos bé”, ha animat als estudiants de la Facultat per començar amb energia aquest curs.


El periodista multiplataforma

El convidat ha fet molt incisos en el paper que ha de desenvolupar un periodista a dia d’avui: “Abans es buscava un periodista per treballar en algun dels tres àmbits, però ara es busquen periodistes polivalents. El periodista ha de tenir visió i preparació multiplataforma, o no seran periodistes”, ha sentenciat rotund. Tot això sense oblidar-se dels valors més bàsics per a ell. Així, assegura que un periodista ha de ser “flexible, polivalent, humil i honest.”
 

Sobre TV3

En Jaume s’ha mostrat molt satisfet de la televisió que dirigeix: “Els ciutadans de Catalunya es poden sentir orgullosos de la seva televisió pública. Els catalans i catalanes tenen una televisió de qualitat que defensa els valors individuals i col·lectius i és homologable”. Com és evident, assegura que “TV3 ha estat l’eina clau per a la política catalana. Com a televisió pública, la nostra obligació és parlar del que passa al nostre país”. Ha assegurat que “TV3 sempre ha estat una televisió arriscada tant en continguts com en formats i informatius”. Peral ha recordat que a TV3 “van ser la primera televisió de l’estat en fer uns informatius amb un plató pràcticament virtual”.

 

Per acabar, la degana i el vicerector han volgut dir unes paraules. Maria José Recoder ha recordat els actes que es faran al llarg del curs per commemorar la feina de tants anys de la UAB i de la Facultat de Ciències de la Comunicació, així com els seus èxits. Carlos Sánchez ha valorat l’acte d’inauguració molt positivament, recordant que “facultats com aquesta, la de Ciències de la Comunicació, fan que la UAB estigui molt bona posició en els rànkings de l’estat i mundials”. Ha volgut acabar afegint que “la UAB aviat farà 50 anys i estem una mica envellits. Hem de poder, entre tots, rejovenir aquesta universitat”.


Finalment, els estudiants han agafat la paraula. En Jordi, un alumne de primer de Periodisme, ha assegurat que “aquesta conferència m’ha fet començar la carrera amb encara moltes més ganes de les que tenia”. Per la seva part, la Júlia, una alumna de tercer de la mateixa carrera, ha dit que “tot i que la carrera m’ha desmotivat una mica amb el pas del temps, aquestes paraules m’han donat l’empenta necessària per continuar endavant”, ja que ella es voldrà dedicar al món de la televisió i les paraules han vingut del director de la televisió pública catalana.

EDITORIAL

Doneu pas a noves fornades de periodistes

La imparcialitat dels mitjans de comunicació és el debat etern que sempre ens trobarem. Sempre n’hi ha hagut, i sempre n’hi haurà. Des de Madrid acusen públicament la Televisió Pública de Catalunya, TV3, de ser la portaveu de l’independentisme català.

 

Esperàvem que Jaume Peral, director de TV3, es pronunciés envers aquest fet i així ha estat. S’ha defensat de les crítiques i ha explicat tots els mecanismes utilitzats per preservar la imparcialitat del mitjà i la llibertat dels seus periodistes. Des de la capital espanyola s’aprofita qualsevol oportunitat per atacar i desprestigiar la bona feina de la nostra televisió pública, que s’ha caracteritzat des dels seus inicis per la qualitat i diversitat de la seva oferta. Pels estudiants de periodisme, TV3 és el mitjà de referència i no hem de deixar que des de fora, amb crítiques infundades, es desprestigiï una entitat que té una responsabilitat social tant gran. Hi ha qui vol TV3 empetitida o desapareguda, i no ho podem permetre. Pel futur de la comunicació, tenir uns mitjans públics forts és vital.


S’hauria de canviar la llei que impedeix l’entrada de joves a la plantilla de TV3 i Catalunya Ràdio. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és pionera a l’Estat en innovació de continguts i en tecnologia. La cobertura de les jornades electorals a TV3 són un referent pel seu grafisme i la incorporació de realitat augmentada. Si, a més a més, s’aconsegueix que entri gent jove amb noves idees en aquesta casa, les possibilitats són infinites.

Comparteix

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page