top of page

Els refugiats i la guerra de Síria marquen el World Press Photo 2016


‘Hope for a New Life’, guanyadora a la millor fotografia del 2016

L’atenta mirada esperançadora dels nens refugiats i els afectats per la guerra de Síria es troba amb els assistents de la dotzena edició de l’exposició internacional World Press Photo. 155 imatges premiades que tenen l’objectiu d’emocionar, informar, entendre i qüestionar la realitat que rodeja l’espectador.

El drama dels refugiats i la guerra de Síria són els temes estrella, també als que la gent intenta prestar més atenció. S’hi acosten a la fotografia, com si no s’acabessin de creure que allò que veuen és la realitat del món.

La fotografia guardonada amb el primer premi absolut és ‘Hope for a New Life’, del fotògraf Warren Richardson, on mostra un nadó creuant una tanca entre la frontera de Sèrbia i Hongria. Aquesta imatge tan colpidora aturava el temps de tots els assistents, s’hi recreaven analitzant la duresa de la situació i de com els refugiats siris intenten qualsevol cosa per arribar a Europa.

La contaminació és una de les temàtiques alternatives que més ha sorprès al públic. Fotografies que mostren com els humans destrueixen el planeta i que provoquen una profunda reflexió per a tot aquell que analitza la fotografia. La Xina és l’epicentre d’aquestes imatges, però la seva situació es pot comparar amb gairebé qualsevol altre país del món, ja que és un problema global.

Les altres categories amb fotografies premiades no són tan colpidores per la temàtica i la seva conseqüent reflexió humana, sinó per la qualitat i l’impacte de la pròpia imatge. En són un exemple els guanyadors de les categories de Natura i Esports, on els fotògrafs han captat moments impactants, com pot ser l’arribada d’una forta tempesta o la caiguda d’un esquiador.

A més a més de les 155 fotografies guanyadores, el públic també pot accedir a una sala audiovisual per veure els tres curtmetratges premiats. El primer premi ha estat per al documental Fatima’s Drawings, de Magnus Wennman. Un curt que explica la història, en primera persona, d’una nena síria que ha hagut de marxar a viure a Noruega a causa de la guerra. Una nena que explica com va haver d’abandonar l’escola per les explosions, una nena que admira Síria però que és capaç de dir que ara no està en una bona situació, una nena que és capaç d’identificar qui provoca aquesta massacre, una nena que és capaç de dir que odia el mar pel viatge que va haver de fer per fugir del seu estimat país.

En definitiva, els assistents que encara vulguin presenciar aquesta exposició, de 155 fotografies seleccionades de 82.951 presentades a concurs per gairebé 6.000 fotògrafs de 128 països, tenen la possibilitat de visitar-la a Barcelona, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). El preu de l’entrada és d’un màxim de sis euros i estarà oberta fins el proper 11 de desembre.

L’exposició, que ja ha visitat altres ciutats espanyoles com Madrid, Sevilla o Vitòria, també es podrà veure a ciutats com Los Angeles, Nàpols o Tel Aviv.

En el següent llistat us oferim totes les ciutats on s’exhibeix el World Press Photo 2016:

  • Chicoutimi (Canadà): del 3 al 27 de novembre.

  • Nàpols (Itàlia): del 4 al 27 de novembre.

  • Barcelona (Espanya): del 10 de novembre al 11 de desembre.

  • Prangins (Suïssa): del 18 de novembre al 11 de desembre.

  • Maia (Portugal): del 18 de novembre al 8 de desembre.

  • Groningen (Països Baixos): del 18 de novembre al 11 de desembre.

  • Lucca (Itàlia): del 19 de novembre al 11 de desembre.

  • Amman (Jordània): del 19 de novembre al 1 de desembre.

  • Opole (Polònia): del 26 de novembre al 18 de desembre.

  • Nairobi (Kènia): del 28 de novembre al 13 de desembre.

  • Los Angeles (Estats Units): del 30 de novembre al 18 de desembre.

  • Valle d’Aosta (Itàlia): del 7 de desembre al 8 de gener.

  • Hilversum (Països Baixos): del 18 de desembre al 11 de gener.

  • Tel Aviv (Israel): del 23 de desembre al 28 de gener.

  • Oldenburg (Alemanya): del 18 de febrer al 12 de març.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page