top of page

Rere el teló de gresca de la Festa Major de l’Autònoma

Responsabilitat i festa


La Festa Major de la Universitat Autònoma de Barcelona és una de les celebracions més conegudes dins de la comunitat universitària catalana. La gran extensió i les múltiples possibilitats que ofereix tot el campus de Bellaterra converteix la seva Festa Major en una de les més grans i més assistides per part d’estudiants de la pròpia institució com joves d’universitats properes.


Com cada any, el dia de Festa Major comença a les 13 hores del migdia, l’activitat docent s’atura i els espais més coneguts del campus comencen a omplir-se de música, de cares animades, de gots de plàstic i d’alegria. Per unes hores, les motxilles, les carpetes verdes, els apunts i els bolígrafs cedeixen el protagonisme a la festa i a la desconnexió.

Cartell FM UAB

Cartell FM UAB | font: Universitat Autònoma de Barcelona

Però rere la gresca d’aquesta festa que comença de dia i acaba de nit, hi ha moltes de persones que inverteixen esforç, dedicació i diners a fer que la Festa Major sigui possible tot i les múltiples crítiques que genera cada edició. No només la pròpia institució universitària permet que cada any se celebri aquest dia de trobada i supera els incidents que causa alguna minoria d’assistents, sinó que centenars d’alumnes i membres de la organització col·laboren activament per a que la festa sigui cada cop millor.


La 21ena edició de la Festa Major de la Universitat Autònoma d’enguany té un lema social clar, “Fora la LGTBIfòbia de la UAB”, que novament, proposa valors de tolerància i humanitat dins de la comunitat estudiantil i dins de la pròpia societat.


Amb el pregó d’inauguració pronunciat a les 13 hores a la Plaça Cívica pel sociòleg i activista trans, Miquel Missé, la Festa Major ha començat oferint una actuació de la colla castellera de la universitat, els Ganàpies, i el lliurement del premi del Concurs de Cartells FM UAB 2016.


A partir d’aquí, la festa omple els racons més coneguts del campus. Quatre escenaris principals, diversos grups, discjòqueis i estils de música per a tots els gustos. Les actuacions més destacades sonen amb força al programa: a l’escenari de Lletres, el grup de rock alternatiu barceloní Sidonie. A l’escenari de ‘l’Autonòma Actua’, la proposta indie de Stendhal. A l’escenari ‘República del Ritme’, un gran nombre de discjòqueis, i a la Plaça Cívica actuacions de dansa, música coral i poesia de la mà de ‘Cultura En Viu’.


Les paradetes de la Festa Major de l’Autònoma


Unes altres protagonistes essencials de la celebració, juntament amb totes les actuacions i activitats socials i culturals de la Festa Major, són les paradetes que no apareixen al programa i que proporcionen menjar, beguda, més música i més festa a tots els assistents.


Edició rere edició, desenes de paradetes ocupen les zones del campus per fer possible que ningú es quedi sense beguda i sense aliments a bon preu. Els estudiants de molts graus de la universitat organitzen amb mesos d’antelació la feina de muntar una paradeta. Després de superar tots els requisits que exigeix la universitat i pagar una fiança de 100 euros, dissenyen l’estètica i el cartell, s’encarreguen de la promoció, inverteixen diners de la seva butxaca per comprar els productes sense garanties de recuperar-ho i, sobretot, dediquen tota la Festa Major a servir als assistents de manera organitzada.


El Sergio Gámez és estudiant del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat Autònoma de Barcelona. Enguany és la primera edició que col·labora amb els seus companys de carrera organitzant la paradeta 42, que s’anomena CTA (Ciència i Tecnologia dels Aliments) i que ofereix el lema: “Por el amor en todas sus formas y colores.”

Paradeta CTA

Paradeta CTA | font pròpia

La paradeta dels estudiants de Ciència i Tecnologia dels Aliments no només ven beguda (aigua de València, cervesa, sangria o cubalitres) i menjar (pizza artesana, pastissos, patates fregides i frankfurts) sinó que també dinamitza diversos jocs que afavoreixen la participació i el consum dels estudiants.


Pels organitzadors de la paradeta, com ell, la Festa Major comença hores abans muntant i preparant tot l’estant i treballant torns de dues hores per vendre tiquets o servir allò que el client demana.


Petita entrevista a Sergio Gámez, organitzador de la paradeta CTA


Consideres que comporta molta feina organitzar una paradeta com la vostra per a la Festa Major de l’Autònoma?


Sí, sens dubte. La tasca que comporta més feina és sobretot la prèvia a la Festa Major, tota la preparació que es duu a terme abans que arribi el gran dia. En el nostre cas, 2 mesos abans ens vam organitzar en grups, ens vam distribuir tasques i ens vam assignar horaris i torns per oferir un bon servei. Tot i així, tot i ser molta feina, també hi ha molta diversió.


Els estudiants que formeu part de la organització de les parades heu d’invertir molts diners per fer possible que la paradeta sigui una realitat el dia de la festa?


Sí. Els trenta estudiants que som hem invertit 30 euros inicials i amb tots aquests diners hem pagat els barrils de cervesa, el gas, altres begudes, tot el menjar i tot el que considerem necessari per tirar endavant.


En cas de recuperar i obtenir beneficis amb l’activitat del vostre estant, a què destinareu els diners obtinguts?


S’intenta recuperar i guanyar alguna cosa. Si guanyem, recuperem o perdem diners ho sabem el mateix dia de la Festa Major, a mida que van avançant les hores i anem veient com evoluciona el servei. En cas d’obtenir beneficis, els diners els invertim en el nostre viatge de final de carrera que farem enguany i, alhora, els reinvertirem en altres activitats que durem a terme per seguir recaptant diners fins l’estiu.


Dalt dels escenaris del campus

A més de grups de música relativament coneguts i amb certa trajectòria, com és el cas de Sidonie enguany, dalt dels escenaris del campus de la universitat hi ha molts col·laboradors que ofereixen música i festa durant diverses hores del migdia, tarda o nit.


Joel Cruz, estudiant de Periodisme de la Universitat Autònoma i company de redacció de Linkiet, ha participat com a discjòquei a l’escenari de la Plaça Cívica, oferint una sessió d’una hora de música per a tots els assistents.


Per arribar a punxar música a un dels escenaris del campus, Cruz es va presentar a un concurs en el quan havia d’explicar quina era la oferta de la seva actuació i quina motivació tenia per actuar. Després de totes les propostes, els organitzadors van seleccionar uns quants afortunats entre els quals hi era ell.


La seva col·laboració amb la Festa Major no és gratuïta i compensa la preparació que assegura que comporta realitzar la seva actuació, assajant i practicant les cançons sota la responsabilitat d’entretenir el públic durant l’esdeveniment.


Tenint en compte que el jove discjòquei ha estat en contacte amb l’organització de la festivitat, Cruz explica que ha observat molts esforços per tal de coordinar totes les activitats i quadrar els horaris. A més, assegura que és testimoni de tota la feina i la professionalitat pel que fa al muntatge dels escenaris i a les qüestions tècniques que fan possible que el so sigui de qualitat en un espai obert com és el campus.


La FM UAB en directe

Parlem d’una universitat que toca moltes especialitats educatives i una d’elles, el periodisme, no vol perdre’s l’oportunitat d’aportar quelcom a la festa. Des de la UAB Campus Media, la televisió de la universitat, aquest dia no representa gresca, sinó feina.


En Raül Giró és qui ho organitza tot. Encarregat de portar tots els alumnes voluntaris de la Facultat de Comunicació, explica que no és fàcil aconseguir que els propis estudiants s’organitzin sols per la preparació prèvia i la creació de continguts, però que s’aconsegueix cada any.


Petita entrevista a Raül Giró, encarregat del Campus Mèdia


Com és l’organització prèvia a la retransmissió de la Festa Major de la UAB?


Aquest any, la cobertura de la Festa Major es fa per streaming i es basa en un especial de dues hores que enllaça amb un altre programa, el ‘No ho expliquis’, que ja forma part de la casa. Durant les primeres dues hores, retransmetem l’ambient que hi haurà


Cada any es mostra el mateix o afegiu canvis?


De fet, aquest any afegim un factor sorpresa, el periodisme mòbil. D’aquesta forma, els participants del Campus Media podran fer tant de productors, com de directors, com de redactors per tal d’aconseguir així fer cròniques amb un periodisme mòbil que ens aporti noves formes de comunicació.


Què retransmeteu exactament de la festa?


Com es tracta d’una descripció d’ambient i retransmissió de la Festa Major, cobrim totes les activitats que podem. Tot i tenir una escaleta amb tots aquells esdeveniments que van succeint, anem cobrint segons la disponibilitat que tenim per fer-ho.


Deixant de banda els esdeveniments culturals, la festa en sí, la gresca, la retransmeteu?


Ens centrem en tot allò que és cultural, la resta hi és, però no aporta res a la nostra tasca.


Per tant doncs, un cop acabada la festa, no hi ha treball posterior?


No, a banda de petites coses, el programa ja finalitza i si els de la redacció volen, poden unir-se a la festa.


Aquesta és l’altra cara de la Festa Major de l’Autònoma, que no és agre, però tampoc gresca i xerinola. Per a molts, aquest esdeveniment universitari és sinònim de feina, d’esforç i de responsabilitat per fer possible que tots els assistents gaudeixin d’aquest dia especial que, un cop l’any, decora amb festa tot el campus.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page