top of page

El futbol segur

Com el Camp Nou vetlla per la seguretat dels seus espectadors


Quan els espectadors veuen un partit del Barça per la televisió des de la comoditat de casa seva o bé van a l’estadi poden veure persones vestides amb armilles reflectants dretes d’esquenes al camp i mirant al públic. També n’hi ha entre les escales o a l’aparcament de l’estadi. No hi ha dubte que aquestes persones criden l’atenció. Qui són? Què fan? Per a qui treballen?


La resposta podria ser molt senzilla: és el personal de seguretat de l’estadi. Però no tot el personal és de la mateixa empresa ni juga el mateix paper dins del Camp Nou.


El Futbol Club Barcelona no contracta, sinó que s’encarrega de coordinar el servei que les empreses subcontractades fan a l’estadi. Entre aquestes empreses figuren Randstad, Adecco, Barna Porters, Nargy Azafatas, Securitas i Sabico.


Dins d’aquestes empreses subcontractades n’hi ha que vetllen per la seguretat de l’esdeveniment i d’altres que s’encarreguen del control d’accés i de l’acomodació dels espectadors.


El personal de seguretat es divideix en els vigilants de seguretat, que vetllen per a que no hagi incidents dins el camp i treballen estretament amb l’unitat anti-avalots dels Mossos d’EsquadraEl personal de seguretat es divideix en els vigilants de seguretat, que vetllen per a que no hagi incidents dins el camp i retat són persones contractades que no han de tenir cap titulació i el seu rol és fer de nexe entre el conflicte i els vigilants de seguretat. És aquí on trobem diferents entitats que es coordinen per encarregar-se del protocol de seguretat al Camp Nou, cadascuna amb les seves funcions diferenciades.


És per això que a cada secció de l’estadi hi ha presents diferents treballadors per dur a terme la seva funció, fins a 100 per empresa durant els partits de Lliga o de Copa del Rei i més del doble per cada empresa als partits de Champions League.

Llistat d’empreses que s’ocupen de la seguretat al Camp Nou | Elaboració Pròpia

Llistat d’empreses que s’ocupen de la seguretat al Camp Nou | Elaboració Pròpia

El FC Barcelona compta amb un Departament de Seguretat que treballa conjuntament amb els Mossos d’Esquadra per establir un protocol a cada partit. Alguns duels que comporten polèmica, ja sigui per la rivalitat amb l’altre equip o per l’historial de l’afició rival, reclamen unes mesures molt més estrictes. Un exemple el trobem en el partit contra la Roma al Camp Nou, després de l’atemptat a París, que va comportar la contractació de més d’un miler d’agents, que havien de passar fins a tres nivells de seguretat.

El risc que comporta cada partit es defineix per un número, de l’1 al 3. Un partit de nivell 1 pot ser un partit amistós a l’estiu o bé un partit programat de Lliga. Les empreses comptaran llavors amb la seva plantilla fixa i no es preveuen incidents majors. Els aficionats de l’equip rival poden accedir a l’estadi per les mateixes portes que els aficionats del Futbol Club Barcelona. Un partit de màxim risc, un partit de nivell 3, seria un partit del Barça contra el Reial Madrid o un partit de Champions contra el Manchester City. Llavors, en aquell moment, la seguretat de l’estadi intentarà aïllar els aficionats visitants dels aficionats locals per a evitar conflictes. Se’ls fa entrar a l’estadi per un pas elevat, on s’hi poden col·locar més de 10 auxiliars de seguretat reforçats per un vigilant. Tot i que la zona on s’acomoda l’afició contrària té una reixa protectora, en un partit d’alt risc pot haver-hi fins a vuit auxiliars per zona de seients i fins a quaranta en aquella zona. També s’espera a que l’estadi estigui buit per a permetre la sortida als aficionats rivals.

La seguretat als estadis de futbol, segons les institucions


Pel que fa a les mesures de seguretat dels estadis de futbol de la lliga espanyola, el Reglament General de la Lliga de Futbol Professional dictamina a l’article 31 que “La Liga Nacional de Fútbol Profesional informará mediante circulares, de las medidas que en cada momento tenga establecidas la Comisión Nacional contra la Violencia y que afecten a las competiciones organizadas por aquella”. D’aquesta manera, els clubs es veuen obligats a modificar el seu protocol d’actuació segons les notificacions que puguin rebre de la Lliga, que estableix uns criteris per considerar un duel amb més possibilitat de risc o menys. Això implica que s’hagi de recórrer a més personal o menys depenent de les notificacions que rebin. En el cas que s’hagi d’incrementar la seguretat, es duen a terme mobilitzacions per ampliar el nombre d’auxiliars. En molts casos, per a partits de Champions, es requereix l’augment de personal auxiliar contractat, sobretot per cobrir la zona de la graderia contrària. En ocasions les empreses contractades pel club desplacen personal de seguretat de províncies (Girona, Lleida o Tarragona, per exemple).


Així mateix, l’article 30 sentencia que l’incompliment de qualsevol mesura de seguretat per part dels clubs o la seva permissivitat suposarà una sanció.


Pel que fa a la FIFA, el màxim òrgan mundial de futbol, informa en el seu Reglament de Seguretat als Estadis que cal disposar d’un seguit d’alts càrrecs que s’ocupin de la seguretat de l’estadi. A més a més, destaca les qüestions que cal valorar a l’hora d’establir un protocol de seguretat més o menys extens, de manera que trobem tres com la tensió política entre països, la rivalitat dels dos clubs o les actituds de les aficions.

Alguns dels aspectes a valorar per aplicar un protocol de seguretat | FIFA

Alguns dels aspectes a valorar per aplicar un protocol de seguretat | FIFA


Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page