top of page

L’exposició ‘Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà’ obre les seves portes amb polèmic

Diversos incidents van protagonitzar la jornada d’inauguració de la mostra

L'exposició 'Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà', que mostra la permissivitat amb els símbols de la dictadura, va obrir les seves portes aquest dimarts al Born Centre de Cultural i Memòria (Born CCM) de Barcelona amb diversos incidents a l'exterior de l'edifici, on s'exposen estàtues com una figura eqüestre del dictador Francisco Franco.

Al matí, diversos veïns van llençar ous i pintura a les figures exposades, on ràpidament van actuar els encarregats de neteja i de manteniment de la ciutat. L’element més remarcable va arribar a la tarda: un col·lectiu de les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) de Barcelona va intentar entrar a la mostra per l’entrada principal i impedir que la inauguració es dugués a terme. Els agents de seguretat del Born, però, van impedir la seva entrada i, segons fonts properes a les JERC, van començar a empènyer i van deixar un jove inconscient a terra.

Un dels membres del col·lectiu juvenil independentista preguntat per Linkiet va assegurar que ells només volien aturar la inauguració i que no s’esperaven que ningú els fes mal. Des de les JERC van denunciar que l’afectat patia una malaltia respiratòria i que ningú li va fer cas fins que era al terra. El jove que va parlar amb el mitjà digital no va voler revelar el seu nom per privacitat.

A les 18.30 de la tarda, 20 minuts després que el noi quedés inconscient, va arribar l’ambulància al Born Centre de Cultural i Memòria i el van reanimar. Els tècnics sanitaris el van seure dins l’ambulància i va marxar cap a l’Hospital del Mar, segons fonts properes a les JERC de Barcelona. Al vespre, el noi ja va sortir del centre hospitalari.

Tot i aquest enrenou, la inauguració de l'exposició es va desenvolupar a l'interior de l'espai amb total normalitat i hi van participar el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; el comissari de l'exposició, Manel Risques, i el comissionat de Programes i Memòria, Ricard Vinyes.

Pisarello, en declaracions a Linkiet, es va mostrar satisfet que una exposició que critica el franquisme i la dictadura obri les seves portes a la ciutadania i ha apuntat que des del consistori es vol criticar "la impunitat existent a Espanya pels crims del règim".

El primer tinent d’alcalde, en referència a les crítiques rebudes per instal·lar aquesta exposició al Born i pels incidents causats en l'exterior, ha considerat que "hi ha una continuïtat clara entre 1714 i 1939, ja que primer es va destruir una ciutat i els seus anhels de llibertat i després es va matar a molta gent contrària a uns pensaments". Pisarello també ha convidat a la ciutadania a assistir per reflexionar sobre el passat d'Espanya i per construir una democràcia més sòlida en el futur i "no tornar a cometre els mateixos errors".

El comissari de l'exposició, Manel Risques, va explicar que la mostra pretén reflexionar sobre la destrucció de les tres estàtues (La República, la figura eqüestre de Franco i la Victòria) i de la destrucció moral i material que va patir Espanya durant la Guerra Civil.

Risques va lamentar que la societat espanyola hagi banalitzat el franquisme fins a l'extrem que a tot l'Estat encara hi hagi instal·lades figures i monuments de la dictadura i va reclamar que la ciutadania visiti l'exposició per fer-se una idea "real" del que va significar el règim. Els incidents produïts en l'exterior mostren, a ulls del comissari, una "ignorància extrema" dels manifestants i els va convidar a veure la mostra per canviar la seva opinió.

Qui també va assistir a la inauguració va ser la regidora de la CUP Barcelona, Maria Rovira, que va recordar que el seu grup municipal ha recolzat la decisió del consistori de realitzar aquesta exposició però que va rebutjar que s'instal·lés al Born, "tenint en compte la connotació històrica que representa aquest espai per a Barcelona".

La mostra, que romandrà a la sala d'exposicions temporals del recinte cultural fins al 8 de gener de 2017, serà gratuïta fins al novembre i després tindrà un preu de 2,20 euros.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page