top of page

El nou ambient gastronòmic al carrer Parlament

El carrer Parlament està de moda. Des de fa uns anys, el barri de Sant Antoni ha patit una restauració. Aquesta renovació es veu exemplificada amb la modernització del Mercat de Sant Antoni, però també amb l’aparició de molts bars nous que han donat vida a la zona i alhora a un barri que semblava apagat.

El carrer Parlament ha estat un dels motors per reactivar una de les zones més antigues de la ciutat i, actualment, un bon grapat de persones s’apropen cada vespre al nou ambient d’aquest carrer per gaudir d’una cervesa amb els amics, d’un sopar de tapes o d’un bon cafè amb llet.

La poca longitud del carrer no ha impedit la construcció d’un ecosistema gastronòmic que aguanta gràcies a bars emblemàtics que nodreixen i donen vida des del número 1 del carrer Parlament al 58 a desenes de visitants.

Aquests bars però, no són bars qualsevols. Es tracta de recintes amb un disseny molt cuidat que afegeixen un plus a les seves cartes i els seus menús. Passem a descobrir els espais més emblemàtics del carrer Parlament:

La Xalada

La Xalada és el nom del restaurant d’Isabel Cruz que es troba al barri de Sant Antoni. Amb aquest restaurant el que s’ha volgut és tornar al menjar tradicional, el bon menjar. La carta té una gran varietat, des de tapes per compartir fins a plats tradicionals on la carn i el peix són els protagonistes. Estem parlant d’una cuina mediterrània contemporània que ha aconseguit l’equilibri perfecte entre modernitat i plats, tant catalans com espanyols. Una carta on, a més a més, s’ofereix una acurada selecció de vins. Així doncs, podem observar una barreja perfecta de dues passions: el bon menjar i beure.

Planta superior del restaurant La Xalada

Façana de La Xalada, situat al barri de Sant Antoni

Lluís Horts, xef de La Xalada, considera que la competència al carrer Parlament no és cap problema, perquè “cada bar té el seu producte diferencial”. L’oferta d’aquest restaurant destaca per la seva cuina sofisticada, amb un alt grau d’elaboració, que fa que els clients (d’entre 25 i 40 anys) trobin plats totalment innovadors. Per aquesta raó, alguns plats reben noms poc comuns com per exemple Rocky. Durant la setmana obren a partir de les cinc de la tarda i el cap de setmana tot el dia. Però el més destacat a simple vista pel xef és la decoració del local. Amb un aire als anys 40, les taules que formen el restaurant eren antigues taules de màquines de cosir, i els plats tenen un disseny diferent cadascun d’ells. Al pis de dalt, la paret està decorada amb fotografies de models d’aquella època. La decoració de l’establiment intenta reflectir un ambient familiar, amb l’objectiu de sentir-nos com a casa nostra. És per això que l’espai es troba ple de miralls, llums, antiguitats, flors i infinits plats de colors.

Calders

El Bar Calders podria definir-se com un espai de tapes, on també els vermuts i còctels són protagonistes de la seva carta. Els seus propietaris, Ramón Lamarca i el seu fill Marc, van voler rendir homenatge a l’escriptor Pere Calders donant-li aquest nom al bar. L’establiment, d’estil desenfadat, és un dels responsables de que el barri de Sant Antoni estigui de moda. Ubicat al passatge de vianants, compta amb una de les terrasses més cotitzades pels usuaris. L’homenatge a l’escriptor no acaba amb el nom, ja que en aquest espai trobem de Calders fins a plats mexicans en record del seu exili involuntari.

La passió de Ramón Lamarca per la cuina i la pintura es veuen reflectides al seu local, tant en les seves obres penjades a les parets com als plats que ofereixen. Predomina una àmplia varietat a la carta, des de cuina mediterrània tradicional fins a plats internacionals com les “enchiladas”. Tot i així, s’ha de destacar que l’especialitat d’aquest bar es troba en els vermuts i els seus vins.

Disseny particular que es troba a la façana del Bar Calders

Decoració interior dissenyada pel propietari

Ramón Lamarca, propietari del Bar Calders, explica que van obrir fa cinc anys amb la nova proposta de local de ‘’vermut’’, i que van ser dels primers en introduir aquesta varietat al carrer Parlament. “Abans el vermut era la típica beguda de l’avi i ara, amb tot el canvi tecnològic i les noves tendències i modes que estan sorgint, pots trobar-te qualsevol tipus de gent”.

Lamarca explica que al carrer Parlament “hi ha hagut un ‘boom’ que ha fet que s’ompli el carrer amb diferents locals amb una varietat novedosa i diferent”. Segons Lamarca, el local es troba en ple rendiment ja que reben “una gran quantitat de visites de gent de la zona, que decideix passar l’estona en aquest petit espai innovador”. Obren cada tarda a partir de les 17 hores, excepte els caps de setmana, que obren cada dia.

Els sortidors del parlament

Els Sortidors del Parlament és el millor lloc per a les persones que gaudeixen d’un bon pica-pica, ja que la llista de tapes és abundant i els clàssics no hi falten. Trobem des d’anxoves i formatges artesans fins a tapes singulars com la truita d’ous de guatlla amb aroma a tòfona negra. A més a més, gaudeixen d’una bona selecció de vins, tant catalans com internacionals, a preus assequibles. La decoració del local representa aquesta passió pel beure amb una colla d’ampolles de vi penjades a les parets que també es poden degustar al mateix bar. La cervesa també té el seu espai, ja que també forma part de l’essència del bar.

La recepció d’Els Sortidors del Parlament mostra la varietat d’oferta que ofereixen

Cartell del local Els Sortidors del Parlament

Pere Añón, propietari d’Els Sortidors del Parlament, revela que el secret que fa distingir al seu local de la resta és l’oferta de vins que ofereixen. “Ens especialitzem en tapes composades per escopinyes, peix fumat i pernils. La gent ve a fer el vermut a les tardes i a gaudir d’un bon vi o una bona cervesa”, explica Añón. “Igual que podem tenir la cuina funcionant a ple rendiment, podem tenir gent a la barra prenent un gintònic. Es crea un ambient molt acollidor que fa que la gent se sentí a gust”.

Federal Cafè

El Federal Cafè va ser el primer bar que va obrir al carrer Parlament. A partir d’aquí van començar a aparèixer tota la resta de locals de restauració i d’hosteleria. Va ser l’origen d’aquest increment d’oferta gastronòmica. Sota una oferta d’aliments altament treballats, així com de diferents begudes, inclou varietats d’infusions o cafès que fan que molts dels clients s'acostin a aquest lloc per passar-hi hores amb el seu portàtil mentre gaudeixen del wifi gratuït.

Quim Sabaté, un dels cambrers d’El Federal, afirma que “el que es serveix més són safates de menjar saltejat que poden incloure des de carn fins a verdura escalivada, és el que ens diferencia de la resta de bars del Carrer Parlament”. “El públic que tenim majoritàriament és ‘hipster’ i molts estrangers que venen amb les seves maletes. Tenim molt públic jove, molts porten el seu ordinador per treballar mentre tasten algun dels nostres plats”.

Varietat d'infusions i begudes d’El Federal

“A l'estiu obrim la terrassa, hi ha molta gent que està enamorada de la nostra terrassa i sempre està plena. Quan obrim a les 9 del matí ja tenim molta gent fent cua sovint, no parem”, comenta Sabaté.

El Cafè Federal compta amb una infraestructura singular que permet l’entrada de molta llum natural, cosa que el fa més acollidor. Als plats que s’ofereixen a la carta es pot veure la importància que donen a l’ús de productes naturals i frescos. Tot i ser un dels restaurants més freqüentats del carrer Parlament, els dies més idonis per fer una visita tranquil·la es troben entre el dimarts i el dijous.

La façana d’El Federal no manté relació amb l’estètica interior

Els diumenges són els dies en els que el local es troba més ple, amb diferència. En definitiva, és un espai on poder gaudir del bon menjar i poder treballar alhora.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page