top of page

El turisme i Barcelona, cada vegada més enfrontats


L’ Àlex té 22 anys, és estudiant de periodisme i viu al barri de Gràcia. Habitualment li agrada passejar pel seu barri, perdre’s pels carrers, i veure la vida que té. A l’estiu, però, la situació canvia amb motiu de l’arribada de turistes. Els turistes envaeixen el barri ocupant bona part dels bars, restaurants i zones d’oci que acostumen a freqüentar els graciencs. L’ Àlex confessa que se sent agobiat quan surt al carrer: “Els turistes omplen Gràcia a l’estiu. Entenc que vinguin però a mi m’agobien perquè ocupen les terrasses i molesten al metro”. A banda d’això, explica que pels voltants del barri s’hi veuen bastantes pintades on s’hi pot llegir “Tourists go home”.

Així doncs, l’ Àlex no és ni molt menys la única persona que està en contra de la presència de turistes. Gràcia, de fet, és un dels districtes que rep més turistes, i, en conseqüència, els seus habitants mostren una clara preocupació vers l’increment del turisme. Segons dades de l’Enquesta de Serveis Municipals presentada dilluns per l’Ajuntament de Barcelona, el turisme ha passat a ser considerat el segon tema de major preocupació pels ciutadans barcelonins. Dit d’una altra manera, en xifres, un 8,1% de la població enquestada creu que el turisme és el segon problema més greu que té en aquests moments Barcelona, superat només per l’atur, que representa el 13,4%.

L’èmfasi que posen els barcelonins en aquest assumpte ha anat creixent cada vegada més amb el pas dels anys. Podríem dir que a mesura que ha anat augmentant l’arribada de turistes a la Ciutat Comtal, també ha pujat la preocupació ciutadana. Aquesta afirmació queda reflectida amb la seguënt dada extreta de la mateixa enquesta: al 2006, el turisme no apareixia ni tan sols com a preocupació; en canvi, ara, deu anys després, és el segon problema més greu.

Opinions per a tots els gustos

D’ençà de la publicació d’aquesta enquesta el passat dilluns, molta gent ha manifestat el seu punt de vista a través de les xarxes socials, en especial Twitter. Hem recopilat algunes opinions tant de veus autoritzades, com ara la del compte oficial d’Esquerra Republicana o la del periodista cultural Toni Vall, com també de ciutadans anònims.

Reaccions contràries a la presència de turisme a Barcelona:

Reaccions favorables a la presència de turisme a Barcelona:

Com s’observa, no tot són opinions negatives sobre el turisme. Hi ha bastantes persones que consideren el turisme necessari per al creixement de la ciutat. I és que no es pot obviar que els turistes representen una font d’ingressos molt important per a l’Ajuntament. La divisió de la ciutadania és més que evident. La controvèrsia, doncs, està servida a Barcelona.

El turisme està en boca de tothom i el que no es pot qüestionar és que genera una repercussió cada vegada major entre els ciutadans. L’Ajuntament haurà de posar fil a l’agulla, escoltar el que manifesten els seus habitants i trobar una solució el més satisfactòria possible quant abans millor per tallar de socarrel aquest problema.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page