top of page

La Mercè antimasclista

Tres dones al dia són violades a l’Estat Espanyol. Xifra equivalent a que cada 8 hores una dona és violada al nostre país. Això acaba sumant un total de més de 8.200 agressions sexuals des de l’any 2009.

Durant el 2015 es van computar almenys 1.127 violacions segons xifres del ministeri d’Interior. Aquesta xifra s’ha mantingut durant aquests anys i no sembla que vagi a la baixa tot i els esforços de moltes organitzacions per tal de conscienciar i ajudar les víctimes.

L´últim cas sonat, el San Fermín d’enguany. Segons declaracions que va fer en el seu moment el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Pamplona, en l’edició d’aquest 2016 hi va haver 4 violacions en 5 dies de festa. Es van detenir 12 persones i 6 van acabar a la presó. Sembla ser que les campanyes de col·lectius feministes no han donat els seus fruits i que el cas de Pamplona no ha passat a ser diferent a la resta de casos que hi ha hagut a l’estat.

Davant d’aquests fets, cada cop és més comú anar a festes i veure campanyes de sensibilització i d’ajuda. Ja que tot i que en cap cas aquesta hauria de ser la solució, sembla que sí que és el principi i l’eina amb la que s’ha de començar a actuar: la denúncia.

Des d’aquestes campanyes es pretén sensibilitzar a les persones i fer perdre la por a la denúncia com un primer pas per acabar amb aquestes accions violentes i sexistes.

Barcelona ha estat una d’aquestes ciutats que ha començat una d’aquestes campanyes: Barcelona Antimasclista. Una campanya que pretén ajudar a les víctimes a denunciar-ho, i també a poder detectar-ho i a trobar el nostre paper per poder ajudar.

Durant les festes de La Mercè, una festa que ens toca de ben a prop, l’Ajuntament de Barcelona va habilitar un estand anomentat “La Mercè Antimasclista”, que comptava amb 6 professionals, 2 d’ells itineraven per l’avinguda Maria Cristina, que van lliurar 9.000 fulletons. Aquest estand era un punt d’informació de la campanya #BCNantimasclista de l’Ajuntament, que va aprofitar les festes de la Mercè per assessorar a totes aquelles persones que s’hi van apropar.

La carpa va estar en funcionament entre el 22 i el 25 de setembre i va atendre 501 persones, de les quals 490 van rebre informació i 11 van explicar alguns episodis de violència sexista (5 en el marc de les festes).

El perfil majoritari de les persones ateses era el d’una dona (66,5% dones, 33,3% homes i 0,2% transexuals), barcelonina (69%) i menor de 25 anys (58%). Així doncs, el principal grup d’edat que es va apropar a l’estand a sol·licitar informació durant aquests dies va estar el comprès per la franja dels 18 al 25 anys amb un 38%; el de 26 a 35 anys un 25%; el de menys de 18 anys un 20% i el de majors de 35 anys un 16%.

Cartell de la campanya La Mercè Antimasclista organitzada per l’Ajuntament de Barcelona | Ajuntament de BCN

Atenció i prevenció davant l’assetjament sexual

Tal i com s’informa des del departament de comunicació de l’Ajuntament de Barcelona, aquesta iniciativa va comptar amb la col·laboració de la Federació Catalana d'Activitats Recreatives Musicals i el Gremi de Restauració de Barcelona, que van facilitar el repartiment de 30.000 sotacopes amb missatges preventius pels locals propers als concerts. L’estand va estar gestionat per professionals del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), que van oferir el servei d’atenció ciutadana. Durant la nit es van atendre els assistents que s’adreçaven a la carpa, tant per oferir informació com per respondre les necessitats de persones que s’apropaven per ser ateses de forma individual i confidencial.

Aquesta iniciativa neix de la voluntat de la Regidoria de Feminisme i LGTBI de concienciar sobre les agressions sexuals, mostrar què es pot considerar una agressió i saber què fer davant d’aquests casos. Ja es va posar en marxa per les festes de Gràcia i Sants i s’ha volgut donar un pas endavant per La Mercè. Des de la pròpia regidoria, es mostren molt satisfets de la gran acollida que ha tingut la carpa al llarg de les festes. “La valoració que fem és molt positiva. Hem tingut una molt bona acollida per part dels joves, sobretot per part de les noies. Elles es sentien còmodes, els hi donava seguretat el fet que poguéssim estar allà a la seva disposició pel que fos necessari. Afortunadament, a més a més, hem pogut atendre les situacions d’assetjament que s’han produït”.

Durant el desenvolupament dels concerts es van aprofitar les noves tecnologies per tal de promocionar l’estand entre la gent. A través de les pantalles gegants s’avisava de la seva localització, i es podia utilitzar el hashtag #BCNANTIMASCLISTA per enviar missatges que es mostressin per la pantalla.

A més a més, es va col·locar una altra carpa a la mostra d’entitats de Plaça Catalunya amb il·lustracions i còmics sobre el masclisme per a que els més petits poguessin fer els seus dibuixos.

Què n’opinen els barcelonins?

Una de les persones que va acostar-se a aquest estand va ser la Maria Romero, una noia de 18 anys estudiant de primer d’Educació Primària a la UB, que, com molts joves, va anar a un concert de La Mercè. La Maria ens explica que va veure l’estand i que “em va semblar molt bona idea perquè després de tots els problemes que va haver-hi a Pamplona, crec que és convenient conscienciar a la gent, que hi hagi seguretat i que en cas de que passi alguna cosa, es pugui anar a demanar ajuda”.

Laura Guerrero, estudiant d’Educació Infantil de 24 anys, mostra una opinió positiva i alhora crítica per la tardança en l’habilitació d’aquesta carpa. Per a la Laura, “és una idea molt interessant però s’hauria d’haver creat abans ja que ja hi ha hagut molts casos de dones violades i ningú no ha dit res al respecte”. La Laura, a més a més, confessa que “de vegades, en tornar sola per les nits a casa, tens por de ser una víctima més així que l’estand suposa un pas més en la lluita per la igualtat”.

Miranda Lluis, estudiant de doble grau d’ADE i Màrqueting de 21 anys, també va assistir als concerts de la Mercè i es va fixar en la carpa habilitada per l’Ajuntament. Concordant amb les altres dues noies citades anteriorment, la Miranda creu que “és una molt bona iniciativa ja que fa conscienciar els joves per a que no es repeteixin actes com els que van passar a San Fermín i alhora és un mètode que ens pot fer sentir més segures”.

Un altre punt de vista interessant a conèixer és el de Mònica Costa, barcelonina i mare d’una noia de 16 anys. Les adolescents són el sector més vulnerable a l’hora de rebre agressions sexuals, i, en conseqüència, són les que han de rebre un major assessorament i assistència vers aquest tema. La Mònica valora també de forma positiva la iniciativa de “La Mercè Antimasclista”. “Em sembla una molt bona idea. Arran de que la meva filla m’ho va explicar em va semblar molt bé perquè si hi ha algun problema tenen a on anar de seguida”.

Per últim, Jordi de Pablo, veí de Barcelona de 46 anys, creu que “iniciatives com aquesta són molt assenyades i sempre ajuden a millorar la nostra ciutat”.

Projecte a llarg termini

La notable acceptació que ha tingut l’estand “La Mercè Antimasclista” fa que la Regidoria de Feminisme i LGTBI es plantegi la possibilitat d’implantar aquest tipus de servei a zones d’oci nocturn intensiu com per exemple bars d’ambient o discoteques. “Podria ser una bona iniciativa. Ara bé, els locals d’oci nocturn són locals privats. Això vol dir que cal arribar a un acord amb els seus propietaris, per tant, la feina és més complexa que no pas en un recinte públic”.

Des de la regidoria es destaca, a més a més, la voluntat de que aquesta iniciativa s’estengui i s’apliqui en altres esdeveniments de caràcter públic. “L’estand de la Mercè ha estat la prova pilot, de la qual en treiem conclusions molt positives, però això evidentment no acaba aquí. L’objectiu és repetir accions com aquesta de forma més o menys freqüent i així aconseguir més visibilitat i atendre el màxim de persones que ho necessitin”.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page