top of page

Diversitat i qualitat en la 36ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya


La Mostra de Vins i Caves de Catalunya va celebrar la seva 36a edició a l’Arc de Triomf | Victor Bolea

Els amants del vi i del cava van poder gaudir durant les festes de la Mercè de la 36ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que es va celebrar del 22 al 24 de setembre al Passeig de Lluís Companys de Barcelona, a l’entrada de l’Arc de Triomf.

En aquesta edició es van presentar 66 cellers de les 12 denominacions d’origen del vi català, però els visitants també van poder tastar la gran oferta alimentaria que acompanyava la mostra de vins i caves, amb diferents embotits, formatges o altres aliments com pastes i coques. En un ambient festiu i amb diferents públics, Turisme de Catalunya oferia la possibilitat de que turistes i ciutadans de Catalunya poguessin conèixer més informació sobre l’oferta enoturística, que està en augment.

L’interès per conèixer més a fons les bodegues dels diferents vins i caves ha patit un increment notable en els últims anys, tot i que alguns cellers es resisteixen a oferir visites. N’és un exemple el celler Covides, on reconeixen que “el turisme enològic ens és molt positiu, tot i que a les nostres instal·lacions no fem visites al públic en general”, afirma Joan Torrents, gerent de l’àrea de vendes de Covides. “Cada cop més, ens trobem que la gent ens pregunta per fer alguna visita. Això anirà en augment i ens hem d’anar adaptant a la possibilitat de que això creixi. Farem tot el possible per posar-nos al dia de les exigències del mercat”, afegeix Torrents.

En quant a la oferta dels diferents cellers, alguns es centraven en la venda directa del seu producte i altres, simplement, remarquen que el seu objectiu principal era promocionar el producte. “Des dels primers anys, Covides ha estat present en aquesta fira. Venda directa no fem, sinó que fem venta del celler de la fira. Durant aquests dies hem venut bastant i la nostra impressió és que la gent pregunta molt, i un cop provat el producte, on ens poden trobar. Creiem que la gent té una resposta molt interessant del nostre producte”, descriu Torrents.

D’altra banda, la cap del departament comercial de Castell d’Or, Mercè Pujals, assegura que “la fira de vins i caves de Catalunya va destinada al consumidor final. En el nostre cas, no volem fer negoci, sinó que volem destinar el nostre producte al consumidor final”.

El públic, de fet, també varia segons el celler amb el que parlem. En el cas de Covides, Torrents deixava ben clar que “al públic al que dirigim el nostre producte és a les botigues especialitzades, al sector de la restauració i als cellers del barri”. Més ampli, en canvi, és el ventall que ofereix el celler Juvé y Camps. Òscar Roca, sommelier que representava aquesta empresa, resumia que “el nostre producte va dirigit a tot tipus de públic. Ja fa anys que venim a aquesta fira perquè podem arribar a tot tipus de públic. Ens trobem de tot, des de gent gran que sempre ha begut Juvé y Camps i els hi agrada, fins a gent jove que ha sentit que els seus pares bevien Juvé y Camps i el volen provar”. Mentrestant, Pujals insisteix en que l’objectiu primordial de Castell d’Or és la promoció del producte i no tant la venda. “Fa més de 30 anys que venim a aquesta fira i sempre ha anat destinat al consumidor final. Molta gent descobreix el vi de bodegues a través d’aquesta fira i, a partir d’aquí, es converteix en consumidor del producte i el compra a les botigues. Per tant, només fem promoció del nostre producte, no venda”.

L’ambient i la gran quantitat de públic van ser el més valorat pels usuaris|Victor Bolea

En quant al producte que s’ofereix al consumidor final, la fira de Barcelona gaudeix d’un nivell excels, ja que gairebé la totalitat dels cellers ofereixen productes Premium. “El que estem oferint en aquesta fira és producte Premium. Oferim productes de collita pròpia i treballem amb diferents tipus de cava i de vins. Aquest any ens hem centrat en un cava ecològic”, revela el representant de Covides. A més a més, aquesta oferta va relacionada amb la demanda del públic. “La gent demanda, sobretot d’aquí, productes de casa, de quilòmetre cero que diem. La gent busca productes de Catalunya, dels cellers d’aquí. A més a més, als restaurants també demanen molts productes de Catalunya. És una avantatja que ens trobem a dia d’avui”, afegeix Joan Torrents.

Per altra banda, a Juvé y Camps es descriuen a sí mateixos com “un celler familiar, de quarta generació, i on tota la vinya és pròpia, ecològica, i per tot això ens distingim per elaborar un producte Premium, de màxima qualitat. El nostre principal producte és el cava, però també fem tant vins blancs, con rosats i negres. Ens poden distingir caves de gran prestigi, com pot ser un gran Juvé. De vins podem parlar d’un vi negre com fem amb el Johannes, del que fem molt poques ampolles però de molt bona qualitat”, descriu Òscar Roca.

En referència al producte que ofereix l’altre celler analitzat, Castell d’Or “és una empresa que té nou cooperatives, que són els socis de l’empresa, i tenim vins i caves d’origen català, com el Priorat, Conca de Barberà, Tarragona, Penedès, entre d’altres”, comenta Mercè Pujals.

Què n’opina el públic?

El públic va poder tastar una diversitat i qualitat de productes molt bona|Victor Bolea

La Fira de Barcelona va acollir un gran nombre de persones, tant de la Ciutat Comptal com d’estrangeres, i es van reunir diferents tipus de públic. La majoria del públic entrevistat resumia l’estada com a satisfactòria i el motiu principal pel qual assistien a la fira era com a prèvia dels concerts de la Mercè. “Venim aquí perquè volem anar a concerts de la Mercè i ens ha semblat un bon ambient per passar la tarda i després sopar per aquí a prop. Una bona forma de començar la tarda de forma tranquil·la”, ens comenta Xavier Gisé.

Tanmateix, en aquesta mostra de vins i caves també ens trobem amb un públic més experimentat i que manté la tradició de venir a aquesta fira. “He vingut a aquesta fira des del primer any que es va inaugurar, farà uns 36 o 37 anys. Cada any he vingut, no he fallat mai. Vinc aquí per l’ambient que es genera i perquè proves diferents vins i caves”, assegura Ana Maria Travalot, que remarca que no ha visitat cap fira de vins tret de la de Barcelona, que s’ha convertit com en una “tradició que ha anat degenerant amb el pas del temps”.

A més a més del públic més jove i del més tradicional, els més entesos del vins, tant a nivell nacional com internacional, també van estar presents a Barcelona. Raquel Merino, administrativa en un celler, assegura que després de visitar diferents fires de vins “la de Barcelona és molt completa, ja que dóna la oportunitat de provar vins de màxima categoria. És de les millors que hi ha”. Així ho contrasta Ichaiti, una noia italiana que treballa en el món vinícola: “Aquí no conec molt bé tots els vins, però m’encanta provar totes les bodegues d’aquí. Pots provar molts vins en aquesta fira, hi ha molta diversitat. A Itàlia també organitzem fires d’aquest tipus, però la principal diferència que he vist és l’ambient; aquí és molt més divertit”, sentencia.

Diversitat i qualitat. Això és el que van poder descobrir i tastar els visitants de la 36a Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que ja prepara la seva propera edició de cara a la següent temporada.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page