Pisos turístics, pisos polèmics
- Nil Corominas, Sergi Cordovilla i Joel Cruz
- 23 sept 2016
- 4 Min. de lectura
Són les quatre de la tarda. La Dolors està fent el cafè com cada dia a un bar de prop del mercat de Sant Antoni. En els últims mesos ha vist centenars de turistes entrant i sortint del portal que hi ha al costat: “És una cosa habitual, venen i van, avui hi han uns alemanys i al cap d’una setmana en venen uns que tenen pinta d’anglesos”.
El pis al qual es fixa la Dolors és un dels milers de pisos turístics il·legals que hi ha a la ciutat de Barcelona i que durant la temporada d’estiu ha vist passar infinitat de turistes de diferents països. Aquestes activitats han activat l’alerta tant dels veïns com de l’Ajuntament de Barcelona.

Plaça del mercat de Barcelona, una zona amb una alta activitat de venda i lloguer de pisos turístics | Linkiet
La Plaça del Mercat de Barcelona és una de les localitzacions on s’han produit protestes per part dels veïns contra aquesta activitat il·legal degut a l’aparició de diferents casos. En plena plaça trobem una de les immobiliàries amb més activitat al barri, Dolça Llar. Pedro Matías, director des de fa casi 18 anys d’aquesta assessoria immobiliària, assegura que des de la seva seu no han tingut cap tipus de problemàtica amb els veïns que es dediquen al lloguer o venda d’immobles: ‘’Des de la nostra seu tot es regula des de la llei, tot el que es gestiona al marge d’aquesta no ens ha afectat i no ens ha provocat cap conflicte fins ara’’. Tanmateix, indica que quan s’identifica alguna activitat de caràcter il·legal s’informa l’Ajuntament per a que actuï i acabi amb aquesta pràctica. Des de Dolça Catalunya no han notat cap possible pèrdua de clients per culpa de la venda de pisos turístics de forma irregular, pel que no es veuen afectats.
Mà dura per part de l’Ajuntament
A principis d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Barcelona ha ordenat el tancament de 615 pisos turístics il·legals que estan operant sense tenir la llicència pertinent. Com a conseqüència de la seva activitat al marge de la llei, les plataformes que lloguen aquests pisos rebran una sanció econòmica de 30.000 euros. A banda d’aquests 615 pisos, el consistori també ha detectat 32 allotjaments que actuen com a hostal, i un parell de residències d’estudiants que actuen com a hotel.
Els grans descobridors d’aquestes activitats il·legals són els visualitzadors, un equip de persones que comprova in situ si en cap habitatge s’estan cometent irregularitats. Així és com el passat 20 de setembre uns veins del barri Gòtic de Barcelona van destapar un pis turístic. Dos veïns de Barcelona van llogar una llicència a partir del portal Airbnb, una de les plataformes web que més pisos turístics lloga, i en el moment d’entrar van avisar els inspectors de l’Ajuntament de l’activitat il·legal que s’estava cometent. Com aquest pis, es calcula que el 40% dels pisos turístics a Barcelona són il·legals.

Oficina de Don Piso situada al barri del Clot, una de les grans immobiliàries situades a Barcelona | Linkiet
Un estudi encarregat per l’Ajuntament de Barcelona cuantifica que hi ha uns 16.000 pisos turístics a la ciutat de Barcelona, dels quals 6.275 no tenen llicència. El lloguer de pisos turístics suposa el 7.7% del global de lloguers. En aquest informe també destaca el rànquing de barris amb més nombre de pisos, encapçalat per la Dreta de l’Eixample amb el 14% del total de pisos.
Plataformes com Airbnb o HomeAway són les més destacades a l’hora de llogar pisos il·legals. Aquest és el cas de Mia Oshlengaer, de Dinamarca, que a través de la plataforma Airbnb ha viatjat arreu del món i ens comenta que és una forma fàcil i barata de trobar allotjament a les grans ciutats europees.
Des de l’Ajuntament de Barcelona, però, no ho veuen tan senzill, i s’ha demanat la col·laboració de totes dues plataformes per frenar la seva activitat. Se’ls ha demanat que almenys deixin de publicar pisos que no disposen de número de llicència i que els facilitin les dades dels allotjaments.
Tot i això, la jugada li ha sortit a l’inrevès al consistori de Colau. El gegant dels lloguers ha anunciat que recorrerà les multes imposades per l’Ajuntament. A més a més, Airbnb ha donat a conèixer algunes dades molt significatives sobre què comporta l’activitat d’aquesta plataforma a nivell d’impacte econòmic per a la ciutat de Barcelona.
Tal com diu Airbnb, durant el període de juny a agost, més de 500.000 turistes han visitat la ciutat de Barcelona optant pel lloguer en aquesta pàgina, quantitat que duplica els lloguers que van tenir l’any passat. Una xifra que significa el 22% dels turistes que arriben a Barcelona.
Davant la negativa d’Airbnb a colaborar, Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Movilitat de l’Ajuntament, valora molt seriosament la possibilitat de sancionar de nou a l’empresa, en aquest cas duplicant la multa anterior, fet que provocaria que la sanció passés a ser de 60.000 euros.
Perspectiva de futur
Sanz és conscient que la batalla que manté l’Ajuntament contra els pisos il·legals anirà per llarg i serà dura: “El procés sancionador que estem aplicant i seguirem aplicant requereix un cert temps. Entre l’obertura d’expedients, les ordres de tancament i els tancaments efectius dels allotjaments pot passar ben bé un any o any i mig”.
El 2020 és la data que Ada Colau ha escollit com a termini per posar fi a la problemàtica i guanyar d’una vegada per totes la batalla contra els pisos de lloguer. Així ho dictamina el Pla Estratègic de Turisme pel 2020, un pla que ja va començar amb l’entrada al poder de Colau quan va dictaminar que no donava més llicències de turisme i que continuarà fins a desmantellar tota la xarxa de pisos turístics il·legals.

Pis de lloguer situat al costat del Mercat del Clot | Linkiet
Comments