top of page

La controvèrsia de la superilla del Poblenou

  • Paula Barrio, Joel Cruz
  • 16 sept 2016
  • 5 Min. de lectura

El passat diumenge, dia 11 de setembre, el vídeo d’un autobús de Barcelona fent maniobres per sortir de la nova superilla del Poblenou va ser compartit i comentat per milers de ciutadans de Barcelona. I és que la nova superilla del Poblenou ha obligat a fer canvis. I molts. Entre ells, han canviat la ubicació d’algunes parades d’autobús i, conseqüentment, han modificat el trajecte d’algunes línies. Però sembla que no tots s’han assabentat d’aquests últims canvis. I el conductor de l’autobús de la línia 42 és un clar exemple.

Benvinguts al programa Superilles

El dia 5 de setembre entrava en funcionament la prova pilot de la superilla de Poblenou. Però, què és una superilla? L’Ajuntament de Barcelona defineix una superilla com una unitat urbana més gran que una illa de cases però més petita que un barri. I en elles veuen una oportunitat per repensar i regenerar Barcelona.

L’objectiu d’aquest projecte experimental desenvolupat per l’Ajuntament de Barcelona és redefinir l’espai públic de la ciutat com a llocs habitables, espais comunitaris, i la vida local dels barris, així com el de pacificar espais i alliberar el trànsit de pas a determinades vies, per tal d’humanitzar-les i guanyar-les per l’activitat ciutadana.

Però darrere d’aquesta prova pilot hi ha el programa Superilles, pensat per implantar i impulsar aquest nou model per tota la ciutat. Es vol iniciar el desplegament de superilles a nivell de barri, i els nous barris locals previstos són part del barri de Sant Gervasi-La Bonanova, el barri d’Horta, el barri de Sant Andreu i el barri de la Prosperitat.

Accés per a vianants i ciclistes a la superilla | Joel Cruz

Però… què en diuen els veïns?

Davant aquesta prova es van començar a generar diverses opinions. Trànsit privat que havia de rectificar el sentit de la marxa, vianants que no sabien per on podien passar i transport públic que no sabia on havia de parar. Això mateix va ser la gota que va fer vessar el got el passat dia 11 de setembre, quan un conductor d’autobús es va despistar i va entrar a la superilla i va ser enregistrat mentre realitzava les maniobres per tal de poder rectificar el seu sentit. (Veure vídeo anterior)

Aquest últim fet va agreujar la situació i l’estira-i-arronsa que ja hi havia entre els veïns del barri i l’Ajuntament. Gràcies a la pressió dels veïns, però, l’Ajuntament de Barcelona va comunicar el mateix dia que faria reajustaments per tal de millorar la convivència dels veïns i la nova superilla del Poblenou. Tot i això, són moltes les preguntes que passen pel cap de veïns, treballadors i comerciants, que no acaben d’entendre les presses a l’hora d’encetar un projecte tant complex.

La superilla del Poblenou | Joel Cruz

Tant complex com canviar el pla de mobilitat de la ciutat de Barcelona a llarg termini amb la finalitat de crear tot un pla d’urbanisme basat en superilles que afavoreixin a crear un nou model organitzatiu del teixit urbà pensat per a la gent. Una oportunitat per a afavorir la mobilitat sostenible, la productivitat, el verd i la biodiversitat, i els espais d’estada per al vianant.

Tot i que aquest és el repte del futur de regidors i Ajuntament, ara per ara hi ha un problema principal a solucionar i són els errors en la que és la primera prova pilot dins d’aquest gran projecte. Ja que fins aquest moment, les úniques persones que estan vivint un maldecap són els veïns de Poblenou.

Entre la població del barri, aquesta nova infraestructura ha causat opinions molt diverses. Per una banda, destaquen l’augment de la circulació peatonal per la zona, cosa que permet veure uns carrers amb més abundància de gent, i, per tant, més vida al barri. Per altra banda, destaquen que s’han perdut aparcaments, cosa que molesta a molts veïns, sobretot al sector de més avançada edat, i aquest és el factor principal pel qual ha causat molta controvèrsia entre els conductors. No obstant, destaquen que això ha permès que molta gent disposi d’un espai al carrer per poder passar-hi l’estona, generant un creixement de la mobilització a Poblenou.

Un vehicle circulant per la superilla | Joel Cruz

‘’S’hauria d’haver fet a la zona on hi ha hotels i grans centres comercials, allà tindria una millor rendibilitat, però a la zona on s’ha implantat hi ha molts negocis locals que es veuen perjudicats per aquesta reforma. Com a mètode per afavorir al vianant funciona, però als comerços ens perjudica perquè hi passen menys cotxes’’ -ha declarat una de les propietàries d’un bar situat a la superilla.

“A nosaltres com a empresa és una iniciativa que ens beneficia perquè d’aquesta manera es fomenta força l’ús de vehicles ecològics, més petits, que es poden desplaçar millor pels carrers. També crec que seria positiu implantar més senyalitzacions de trànsit per orientar bé els veïns del barri i fer que s’adaptin més ràpid al canvi” -ha afirmat una comerciant que es dedica a la venda de vehicles ecològics.

Ricard Riol, president de l’Associació per la Plataforma pel Transport Públic, destaca el caràcter de prova pilot de la superilla, i que, per tant, encara no es poden formar una opinió definitiva. Tot i això, des de l’associació destaquen que ha faltat un major estudi i desenvolupament del pla per autobusos, perquè en entrar a la superilla es separen els sentits de circulació. La seva intenció com a plataforma per al transport públic és poder dialogar amb l’Ajuntament per tal de buscar la millor adaptació de la superilla al servei de bus urbà, encara que com es troba en fase de proves no és una qüestió immediata i no té efectes de gran magnitud. Davant les queixes dels habitants, Riol afirma que ‘’tot canvi en les condicions del vehicle privat sempre genera polèmica, per això és molt difícil fer un pla de mobilitat que satisfaci a tothom”.

Una mirada al futur

L’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició del barri un panell on els ciutadans poden escriure-hi la seva opinió al respecte, ja que s’ha fet molt ressò del tema de la superilla, i així poder escoltar a tothom. Qui també ha parlat ha estat el president de l’Associació de Veïns del Poblenou, Salvador Clarós, manifestant-se a favor de la nova prova pilot del seu barri: “És el gran projecte de la ciutat per als propers anys, perquè millorarà la mobilitat i, alhora, planteja el repte de trobar nous usos per a l’espai urbà alliberat”. Una altra persona que s’ha mostrat molt favorable a la nova superilla del Poblenou ha estat el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, que ha declarat que “l’objectiu és reestructurar la ciutat, fer-la molt més habitable i amable”.

Amb els nous reajustaments anunciats aquesta setmana per part de l’Ajuntament, els veïns estan a l’espera de nous canvis i noves solucions. El que potser no saben és que aquesta superilla és la primera de, probablement, moltes més.

Panell col·locat a la superilla per rebre totes les opinions del veïns | Joel Cruz

Comments


Notícies destacades
Categories
Tags
Xarxes
bottom of page