top of page

“Més que un restaurant, una experiència humana i sensorial”

  • Victor Bolea, Alba Gonzalez
  • 16 sept 2016
  • 6 Min. de lectura

Estar a les fosques. Aquella sensació que pot provocar un atac de pànic a qualsevol persona, quan sembla que perds tots els sentits davant els nervis que et rodegen. Un sentiment estrany que s’aguditza quan estàs envoltat de persones desconegudes i ajudat, únicament, per un grup d’invidents. Aquesta combinació és la que ha aprofitat i que ha donat èxit al restaurant Dans le Noir.

El restaurant va més enllà d’oferir un senzill sopar | Restaurant Dans le Noir

El lema del restaurant defineix clarament els objectius d’aquesta empresa, que no es limita a oferir sopars amb la meta de que la gent es diverteixi i visqui una experiència diferent. Dans le Noir va més enllà i busca que la societat canviï de mentalitat al sortir d’aquesta vivència única. El restaurant, situat en ple centre de Barcelona a la vora de l’Arc de Triomf, remarca que els clients viuen una experiència humana i sensorial per les característiques i trets innovadors que ofereixen.

Però, ¿què és el que diferencia aquest restaurant de la resta d’establiments de la ciutat?

En primer lloc, la gent pot gaudir de la cuina tradicional com mai ho havia fet. La societat té la idea de que la llum i la visió és estrictament necessària per poder menjar. El món parteix de l’error de pensar que s’ha de veure el que es menja. El concepte de Dans le Noir ens demostra que no només no es necessari, sinó que el fet de menjar a les fosques completa l’experiència gràcies a que els altres sentits es potencien. Però més enllà del que és menjar i descobrir els teus propis sentits, l’experiència humana és el que més diferencia aquest restaurant de la seva competència. El personal de l’establiment està composat per entre 12 i 15 persones, el 40% d’elles amb un alt grau de discapacitat. De fet, tots els cambrers que integren Dans le Noir són invidents, però el grup no es resigna només a tenir els cambrers amb aquesta discapacitat, sinó també en altres càrrecs, com en el cas del director general del grup, que també és invident.

Aquest tret és el que sorprèn a la major part de la clientela, però el director del restaurant, Adrià Subirana, ens explica que tot el personal passa un període de formació per aprendre, ja que no són cambrers professionals: “Només tenim un cambrer professional, que s’encarrega de fer aquesta formació i supervisar-los. Un cop passat aquest període de proves, decidim si entren en aquesta empresa. El que importa no és la seva discapacitat, sinó la seva capacitat. Volem conscienciar a la societat de que més enllà d’una discapacitat hi ha moltes capacitats. Hi ha moltes empreses que tenen la consciencia social de proporcionar les mateixes oportunitats a la gent amb discapacitat que a la gent sense discapacitats”.

Quina és la mecànica?

Menjar a les fosques és una experiència sensorial, humana i social|Restaurant Dans le Noir

Tots els clients que vulguin provar aquesta experiència han de fer reserva prèvia, ja que el personal del restaurant ha de preparar el format exacte de cada sopar. Una vegada comprovat que tots els assistents tenen reserva, els clients han d’oferir les seves dades personals, principalment els noms de cada un d’ells, perquè en estar a les fosques, el cambrer s’ha de dirigir a ells pel seu nom.

Un altre aspecte diferenciador d’aquest restaurant és que tots els clients han d’acceptar la condició de deixar totes les seves pertinences en una taquilla, sobretot aquelles que facin el més mínim de llum.

Després d’aquest primer contacte formal, els clients ja entren al Lounge, l’espai on es desenvoluparà la prèvia al sopar i a l’experiència tan esperada. En aquest espai es pretén que els clients coneguin el seu cambrer i detallin les seves al·lèrgies per evitar qualsevol tipus de problema. A més a més, serà en aquest moment quan els clients hagin de fer la seva única elecció durant tota la nit. Malgrat que no podran escollir què mengen, ni tan sols el tipus de menjar que volen, sí que podran marcar la quantitat que prefereixen.

A continuació, tots els clients ja entren a la sala a fosques i comença aquesta experiència humana i sensorial. Hores més tard arriba el moment més sorprenent, quan surten de la sala i es veuen tots, es posen cara. En aquest moment, tots els clients es queden bocabadats, no tan per les persones que tenien al seu voltant i amb les que han interactuat durant hores, sinó perquè se’ls hi ensenya el que han menjat i les copes de vi que han begut, on intenten jugar a les endevinalles amb un èxit, normalment, nul.

Qui s’atreveix a provar aquesta experiència?

Hi ha molts intrèpids que s’atreveixen a endinsar-se a la foscor del local del Passeig Picasso. Segons Adrià Subirana, la varietat de clients que se sumen a viure aquesta experiència gastronòmica és molt àmplia, des de joves fins a ancians. Tot i així, l’encarregat del restaurant de Barcelona concreta que el públic majoritari que trepitja el Dans le Noir té entre 30 i 50 anys, fet que té sentit tenint en compte que el menú més barat que ofereix el restaurant frega els 40 euros. I és que Dans Le Noir ofereix tres menús que qualsevol interessat pot consultar a la seva pàgina web: el senzill, el complet i el degustació.

El menú senzill té un preu de 37,40 euros i permet fer un tast de dos plats sense beguda. Apujant una mica la tarifa, el restaurant disposa del menú complet, que val 42,90 euros i que inclou dos plats i un postre sense beguda. I, finalment, el menú més elaborat i més car de la carta del restaurant és el menú degustació que, per 64,90 euros, ofereix una copa de cava, un entrant, dos plats, un postre i tres copes de vi amb factor sorpresa. Els preus de Dans Le Noir no només són elevats perquè els aliments i les receptes siguin de qualitat com a qualsevol altre local de restauració, sinó per l’experiència que viuen els clients.

Així doncs, la foscor del local potencia els sentits dels clients que no veuen el que mengen i que van desxifrant allò que masteguen, notant tot tipus de gustos i textures més arriscades que en els menjars convencionals. Però les opinions són diverses al sortir de la porta del Dans Le Noir després d’haver viscut l’experiència. La majoria de clients confessen de seguida que el primer contacte amb la foscor del restaurant produeix una immediata sensació de pèrdua, desorientació i desemparament. “Era com si estigués a la vora d’un precipici!” -confessa un dels comensals.

Probablement per aquest motiu els clients no seuen de manera aïllada amb els seus únics acompanyants com farien en qualsevol local de restauració convencional, sinó que comparteixen taula, experiència i sensacions amb complets desconeguts. Alguns clients qualifiquen aquesta vivència social dient que és molt intensa, d’altres asseguren que al principi és desconcertant. N’hi ha alguns que confessen que al principi es passa molta vergonya, però que mica en mica i a les fosques es va perdent la por, desapareixen els tabús i comença la màgia de relacionar-se i connectar amb persones que mai han vist i que ni tan sols es poden imaginar.

El que resulta inquietant, tenint en compte que Dans Le Noir no deixa de ser una experiència gastronòmica, és que hi ha clients que declaren que no tornarien a pagar el preu del menú si es centren a valorar exclusivament el menjar. És a dir, hi ha persones que valoren molt positivament l’experiència i consideren que és una aventura enriquidora pel que fa a la peculiaritat de la trobada, però que consideren que el factor sorpresa dels plats acaba resultant arriscat i poc satisfactori, trobant gustos desencertats i textures desagradables.

La gran majoria de comensals no saben posar nom a allò que mengen, i tenint en compte que el local no destaca per la gran satisfacció que produeixen els seus plats -segons l’opinió dels clients entrevistats- tot indica que és possible que el test de preferències que realitzen prèviament als clients no és prou acurat o que fins i tot s’hauria d’estudiar una proposta gastronòmica més favorable.

Finalment, i acabant de capturar les sensacions de les persones que s’animen a provar aquesta aventura a les fosques, l’encarregat del restaurant a Barcelona, Adrià Subirana, explica que hi ha un petit percentatge de persones que, un cop dins del restaurant, pateix claustrofòbia, temor a perdre la vista i principis d’atacs de pànic durant l’experiència.

Malgrat aquest petit percentatge de persones que pateix problemes d’ansietat al estar a les fosques i altres persones que han criticat el producte, més aviat per la qualitat preu que per la qualitat en si, cal dir que el restaurant posseeix el certificat d’excel·lència del portal TripAdvisor i, a més a més, sempre ha estat entre els 200 millors restaurants de Barcelona. En definitiva, des dels ulls i les boques dels comensals i aventurers que s’endinsen al Dans Le Noir, l’àpat resulta ser una vivència molt intensa que provoca tot tipus de sensacions i d’opinions.

El Lounge és on s’inicia i on acaba l’experiència|Restaurant Dans le Noir

Un projecte internacional

El projecte Dans le Noir és quelcom únic a la ciutat de Barcelona. Malgrat això, el restaurant afronta la realitat del moment i asseguren que qualsevol restaurant és competència directa perquè, de fet, tots ofereixen sopars. Tot i així, Adrià Subirana insisteix en que “nosaltres oferim aquest tret distintiu, com altres restaurants ofereixen altres coses”.

Un tret diferenciador que es pot veure a altres ciutats del món a banda de Barcelona, on ja porten set anys funcionant. El projecte va sorgir a París fa 13 anys i posteriorment s’han anat incorporant noves ciutats internacionals com Londres, Nairobi, San Petersburg i, properament, Madrid.

Comments


Notícies destacades
Categories
Tags
Xarxes
bottom of page