top of page

La llibertat d’expressió de la UAB protegeix el feixisme?

Enfrontaments entre estudiants, feixistes i Mossos d’Esquadra a l’Autònoma

El migdia d’un dimarts fred de desembre al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona acostuma a tenir com a protagonistes els joves estudiants que, entre classe i classe, prenen alguna cosa a la Plaça Cívica. L’Autònoma és la universitat que s’escull per l’ambient de tranquil·litat que transmet i pels valors que inculca a tota la comunitat universitària. Sembla mentida que la calma idíl·lica del campus pugui ser trencada amb la presència de col·lectius feixistes i neonazis que decideixen prendre el sol entre les facultats de la UAB, aprofitant la celebració de qualsevol esdeveniment de Societat Civil Catalana.

G.B., membre de la plataforma antifeixista, explica l’esdeveniment en primera persona:

“Societat Civil Catalana va muntar un acte de presentació d’un documental i llavors nosaltres, els antifeixistes, que ens havíem creat l’any passat per combatre’ls després que ells es creessin, vam ocupar l’espai que sabíem que anaven a utilitzar, el teatre. Vam dormir allà i els de Societat van fer l’acte drets. Alguns dels feixistes van començar a venir i un d’ells es va tancar a l’òptica i nosaltres el vam envoltar. La seguretat el va protegir i quan la policia va venir, el va treure entre els nostres crits”.

Les discrepàncies polítiques sempre han estat presents a la comunitat universitària, i la Universitat Autònoma de Barcelona no n’és una excepció, i aquest passat dimarts això es va fer més evident. La tensió va començar dilluns 12 de desembre quan Societat Civil Catalana va posar una paradeta a la plaça cívica de la UAB, en la qual es repartien pamflets que anunciaven el cine fòrum del dia següent. Encara que dilluns no hi va haver aldarulls, sí que es va considerar necessària la presència dels Mossos d’Esquadra només per seguretat.

Desfilada de Mossos d’Esquadra pel campus de la UAB | Fotografia cedida per J.M.

L’endemà, la tensió ja va ser més que evident i es van produir enfrontaments entre estudiants, joves d’ideologia feixista i Mossos d’Esquadra. Societat Civil Catalana tenia reservada una sala del cinema per presentar el documental ‘Disidentes. El precio de la discrepancia en la Catalunya nacionalista’, que va ser ocupada per un grup d’antifeixistes que denunciava vincles de SCC amb l’extrema dreta. Finalment, l’acte es va traslladar a l’aulari central, on un grup de seguretat privada no va deixar entrar els estudiants antifeixistes que es manifestaven amb pancartes on es podia llegir, per exemple: ‘Ni feixistes ni amics de feixistes, fora SCC de la UAB’.

Concentració d’estudiants amb la presència de seguretat privada | Fotografia cedida per J.M.

Aquesta setmana ha estat la segona ocasió en un mateix any en que els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona s’han creuat amb petits col·lectius feixistes i neonazis dins del campus, persones que no són estudiants i que es veuen motivades a trepitjar la UAB pels diversos esdeveniments organitzats per Societat Civil Catalana.

Aquest cop, però, el grup de feixistes no va romandre a l’acte sencer i, després de la tensió viscuda amb els estudiants i la policia, els testimonis asseguren que van marxar amb els Ferrocarils de la Generalitat direcció Sabadell. Afortunadament, els aldarulls d’aquest segon enfrontament només van ser verbals i no hi van haver ferits com al passat mes d’abril.

Testimonis en contra de la presència feixista al campus universitari

Els estudiants i els diferents sindicats, com la Plataforma Antifeixista de la UAB, nascuda el maig del 2016 amb l’objectiu de combatre la presència a la universitat d'organitzacions feixistes o amb relacions amb la ultradreta, es queixen de l’actuació del Rectorat i de l’Equip de Govern de l’Autònoma al·legant la manca de contundència pel que fa a la condemna de la presència feixista i la permissivitat de l’entrada dels antiavalots dins del campus. Diverses associacions d’estudiants han demanat l’expulsió de SCC de les organitzacions de la universitat.

L’Equip de Govern, per part seva, ha publicat un comunicat oficial a la pàgina web de la universitat que consta de quatre paràgrafs esqüets en els quals assegura que “el debat d’idees és una activitat consubstancial al context universitari” i que “la Universitat ha de ser un lloc on es puguin expressar totes les idees, sempre que siguin tolerants i no discriminadores”.

Aquest comunicat oficial s’ha considerat covard i insubstancial per part de molts estudiants com J.M., estudiant de Ciències Polítiques a l’Autònoma i testimoni dels fets. El jove justifica la seva indignació amb l’escrit afirmant que és incoherent que l’Equip de Govern asseguri que a la universitat hi tenen cabuda les ideologies sempre que siguin tolerants i no discriminadores. D’aquesta manera, l’estudiant convida a reflexionar: on és la tolerància d’aquest grup de feixistes que entren al campus per buscar la provocació i el conflicte amb els estudiants?

J.M. no forma part de la Plataforma Antifeixista de la UAB ni tampoc de cap altre col·lectiu, però assegura que els ha donat suport en diverses ocasions i es mostra preocupat pels fets que va presenciar. L’estudiant descriu la situació afirmant que l’actitud del grup de feixistes que es trobaven dins del campus de l’Autònoma era clarament intimidatòria i provocadora des del principi, causant disputes verbals amb els estudiants que es manifestaven justament per la seva presència.

J.M. no amaga el seu recolzament a la lluita antifeixista, però també es mostra sincer quan explica que, igual que la tensió era provocada majoritàriament pel grup foraster, assegura que també hi havia alguns estudiants contats que buscaven la confrontació, escalfant innecessàriament l’ambient de violència.

Tant ell com els seus companys, també estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, consideren intolerable que l’Equip de Govern de la universitat no veti l’entrada d’aquestes persones que generen conflictes dins del campus i titllen d’indignant el fet que la paradeta de Societat Civil Catalana sigui protegida per una trentena d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra. De la mateixa manera, creuen innecessari i indignant que es permeti l’entrada dels antiavalots armats en un context de tranquil·litat de la comunitat universitària.

Furgonetes dels Mossos d’Esquadra aparcats dins del campus de la UAB | Fotografia cedida per J.M.

Altres moviments estudiantils fora de la UAB

En totes les universitats hi ha moviments estudiantils i no tots agraden, el que sí que és cert és que sempre hi ha gent que els recolza. Els moviments o els sindicats d’estudiants són una eina important per protegir els drets dels estudiants. En aquests casos no només recolzen la seva ideologia política, si no que també recolzen el món estudiantil.

Associació de Joves Estudiants de Catalunya

L’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) és un sindicat d'estudiants d'àmbit català. Es va fundar l'any 1983 i va ser la primera associació estudiantil creada a l’Estat espanyol després de la mort de Francisco Franco.

L'AJEC es defineix com un sindicat progressista i plural, que té com a finalitat principal defensar els drets dels estudiants. Els principals objectius del sindicat estudiantil d'àmbit català són: "Promoure la participació dels i les estudiants en la presa de decisions dels seus instituts i facultats; analitzar les actuacions dels òrgans de decisió dels centres educatius i de les administracions públiques, i reivindicar la igualtat, laïcitat i qualitat de l’educació pública".

Reivindicacions de l'AJEC

  1. Defensar els interessos dels i les estudiants de Catalunya.

  2. Representar els i les estudiants en els òrgans de decisió d’instituts, universitats i administracions.

  3. Defensar els drets dels i les estudiants quan aquests són vulnerats.

  4. Analitzar les lleis, normatives i reglaments que afecten els i les estudiants i les deficiències del sistema educatiu.

  5. Reivindicar els canvis necessaris per millorar la qualitat, igualtat i laïcitat de l’educació pública a través de la negociació amb les institucions i la mobilització dels estudiants al carrer.

Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) és un sindicat estudiantil amb una ideologia d'esquerres, antifeixista i independentista. Es va fundar l'any 2006 arran de la fusió de les organitzacions estudiantils Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC). El SEPC ha estat protagonista d'importants reivindicacions en contra de certes lleis en el món de l'educació que han generat molta polèmica, des del Pla Bolonya fins l'anomenat 3+2.

Els principals objectius del SEPC

En primer lloc, esdevenir l’eina de tots els estudiants dels Països Catalans per la seva autoorganització, formació i presa de consciència en la defensa dels drets dels estudiants, tant com a estudiants com a persones. En segon lloc, la creació d'un marc educatiu pels Països Catalans, des d’una visió d’esquerres. Amb aquesta finalitat, per tal de dur-la a terme, el sindicat d'estudiants treballa en cinc grans eixos de reivindicació: l’ensenyament públic, popular, català, antipatriarcal i de qualitat.

  1. L'ensenyament públic es refereix a una garantia d'igualtat d'oportunitats per a nois i noies, un accés al coneixement "sense traves acadèmiques, burocràtiques ni econòmiques", declara el SEPC. Segons el sindicat estudiantil dels Països Catalans, l'accés a l'ensenyament públic ha de ser universal, gratuït i gestionat només per l'administració pública.

  2. Una educació popular: El SEPC es refereix a un "model educatiu transversal, multidisciplinari i integrador amb les dinàmiques socials que envolten instituts i universitats, amb un model pedagògic democràtic i participatiu que s’allunyi de la rigidesa tradicional, i que vagi encaminat a fomentar l’esperit crític".

  3. Un ensenyament en català tant en llengua com en continguts, que la llengua catalana sigui la llengua vehicular de l'ensenyament; ja que "cada poble, per afrontar els propis reptes socials, culturals i econòmics té el dret a organitzar i regular el seu propi sistema educatiu", assegura el sindicat.

  4. Una educació antipatriarcal, en el sentit d'assolir i preservar la igualtat de sexes. Per això, segons el SEPC, s'ha de treballar per una educació "no sexista" des de ben petits. Aquesta seria "la única manera de canviar la societat masclista hegemònica".

  5. Per últim, el SEPC reivindica un ensenyament de qualitat, que "no mesuri la qualitat educativa exclusivament per la seva eficiència, sinó que inclogui criteris acadèmics i de socialització del coneixement", declara el sindicat.

Aquest diferents sindicats són essencials per lluitar pels drets dels estudiants. Gràcies a ells ens podem assabentar de les futures noves lleis que afecten a les universitats, i, per tant, als estudiants.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page