top of page

Els caganers, una tradició cada cop més internacional

L’empresa gironina Caganer.com treu al mercat cada any 40 figuretes noves relacionades amb l’actualitat, i arriba a vendre 30.000 figures a l’any. Un producte cada cop més internacional, ja que el 70% de les vendes per internet són a l’estranger.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, lluint una corbata amb l'estelada, els personatges de la ja mítica sèrie 'Joc de Trons', l'entrenador del Barça Luis Enrique, el pokémon Pikachu o en Patufet (aquest, més nostrat) són alguns dels nous caganers per a aquest Nadal.

Com sempre, de novetats n'hi ha per triar i remenar. Són cap a una quarantena de figuretes, totes passades pel particular sedàs de la família Alós-Pla de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Des de fa 24 anys, la seva empresa familiar, Caganer.com, reformula la tradició pessebrista catalana.

A l'hora d'escollir, n'hi ha per a tots els gustos. Com és innegable, l'actualitat mana –sobretot, la política- però els germans gironins creen caganers de tots els àmbits: l'esport, la televisió, el cinema, la música, les tradicions, els oficis, els esports, els videojocs... Res s'escapa al seu particular prisma, segons ha explicat a LINKIET un dels dissenyadors i propietaris de l’empresa, Marc Alòs.

El resultat de tot plegat es concreta en noves incorporacions al seu catàleg (que ja suma més de 400 caganers). Unes novetats que, com ja ve essent tradició, la família gironina treu al mercat coincidint amb les proximitats del Nadal, ja que com explica Alòs, el caganer s’està convertint en un producte essencial per a l’època nadalenca.

Aquest any, són dos els caganers que els han fet agafar més ressò, sobretot més enllà de l’Atlàntic: el del nou president dels Estats Units, Donald Trump, i el de Hillary Clinton. Les figuretes i el nom de l’empresa han sortit a importants mitjans internacionals com el “Washington Post”.

Tot i que Nadal sigui l’època més forta per a les vendes, el cert és que Caganer.com ha aconseguit vendre les seves creacions durant tot l'any. Mica en mica, es va convertint en un souvenir que agrada molt als turistes; i més, si té la cara d'algú representatiu del seu país, explica Alós.

Com a dada curiosa, cal destacar que de tots els caganers que es venen per internet, un 70% surten a l'exterior. Els Estats Units s'emporten la meitat de tot allò que es ven a fora; i la resta es reparteix entre països europeus com Alemanya, França o Anglaterra, també en funció dels caganers que es treuen, segons comenta Alòs.

La família Alós-Pla elabora tots els caganers de manera totalment artesanal. D'entrada, allò que compta és la idea. Després d'un disseny acurat del personatge, se'n fa un motlle amb guix. A partir d'aquí, cada peça es fa manualment amb fang, es cou al forn a una temperatura de 1.000 ºC i es pinta a mà

Per enllestir les figuretes, Caganer.com compta amb la col·laboració del Centre Tramuntana de Palafrugell i de la Fundació Altem de Figueres, que donen feina a persones amb discapacitat. Els usuaris d'aquestes entitats contribueixen al procés de fabricació pintant a mà les figuretes dels caganers, que tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ).

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page