top of page

Com les idees modifiquen la realitat

El periodista Josep Cabayol, president de SICOM, va realitzar una conferència el passat dimarts on analitzava la situació dels mitjans de comunicació i el dret a la informació de tots els periodistes. Un dels fets que va destacar és que cada mitjà treballa pels seus propis interessos, i que la neutralitat no existeix en el món del periodisme.

Sense anar més lluny, aquesta cita de Cabayol es pot exemplificar en molts moments del nostra dia a dia, com és el cas de Joan Coma. El passat dilluns, el regidor de Capgirem Vic no va presentar-se a declarar davant de l’Audiència Nacional tot i que estava citat per un pressumpte delicte d’incitació a la sedició. La polèmica d’aquest fet i el ressò mediàtic que ha arribat a assolir ha mostrat la trasgiversació i la subjectivitat present als mitjans del país. Aquest fet es pot observar a través de l’anàlisi de les notícies que diferents mitjans catalans i estatals van fer sobre aquest fet.

En l’àmbit català, al Grup Godó hi dediquen un total de set notícies durant el mes d’octubre a la seva versió digital sobre el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma. La primera notícia, que data del 24 d’octubre, està titulada “El concejal de la CUP de VIC desafia a la Audiencia Nacional y no acude a declarar”. Tot i que es tracta d’una notícia amb moltes cites i on no es pot observar gaire el posicionament del diari, només amb aquest titular ja es pot veure els interessos que defensa. El verb “desafiar” és un dels elements clau que mostren aquest fet.

La segona notícia, que és d’un dia posterior, té per titular “El Consejal desobediente de la CUP, a la Audiencia Nacional “Ya os cansaréis”. Novament, la forma de redactar aquest titular deixa entreveure el plantejament que el diari vol donar a la notícia, i el posicionament que té. Les altres notícies que apareixen sobre el tema són només les paraules de les persones que s’han posicionat a favor o en contra de Coma, i no es pot veure cap element d’opinió en aquestes.

Per tant, a través de l’anàlisi d’aquestes notícies es pot observar com un diari generalista com La Vanguardia deixa entreveure el seu posicionament a través de certs elements, que apareixen sobretot als titulars, com adjectius valoratius i cites tretes fora de context. No es limita només a informar, sinó que es posiciona en aquest sentit.

El diari NacióDigital, que es declara ja en la seva descripció com un diari independentista, és un dels mitjans de comunicació de premsa que més noticies i espais ha dedicat a la qüestió de Joan Coma.

Molt identificat amb l’actual procés català, el mitjà li dedica exclusivament ni més ni menys que 14 notícies en els darrers 20 dies a la causa. A més a més, en altres notícies publicades sobre el procés independentista, també es fa alguna menció al regidor de Vic o fins i tot s’hi enllacen allà algunes de les notícies abans esmentades. Fins i tot s’ha arribat a publicar més d’una notícia al dia sobre el tema, i aquesta dada és un dels primers fets significatius respecte la cobertura que aquest mitjà fa sobre l’esdeveniment. Altres diaris, com els mencionats anteriorment, pràcticament només van treure notícies quan es va saber que Joan Coma no aniria a la seva citació o fins i tot només ho van fer el dia de la incompareixença. En canvi, Nació Digital ha seguit el cas de molt a prop i ja va començar a publicar notícies sobre aquest regidor de Vic el dia 7 d’octubre. A més a més, en els dies més importants del cas, com són el 24 i 25 d’octubre, el mitjà li dedica més de 2 i de 3 notícies diàries.

Respecte al contingut de les notícies, cadascuna d’elles tracta d’aspectes molt diferenciats, però tots ells directament relacionats amb la causa. Per exemple, podem parlar d’algunes notícies importants com són les que es van publicant i van narrant cronològicament les evolucions del cas a mesura que avancen els dies. També trobem altres notícies on es parla dels Mossos, ja que han esdevingut un dels centres d’atenció en rebre la petició de Joan Coma de desobediència davant la seva detenció i les immediates rèpliques tant de la Fiscalia davant del cas, el govern espanyol i del català en defensa del cos policial, argumentant que són un òrgan al servei judicial i que per tant han de complir amb la feina que els pertoca per llei o que se’ls ordena. D’altra banda, també hi trobem notícies dedicades als suports que ha rebut l’acusat, com per exemple la del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, mitjançant una piulada. També el mitjà es fa ressò de l’abast de la notícia en publicacions com la dedicada a l’eurodiputat català Ramon Tremosa, que va portar aquest cas i el d’Artur Mas al Parlament Europeu.

Pel que fa al llenguatge emprat per Nació Digital, sempre denota un to a la defensiva, de suport cap a l’acusat. Se’l tracta d’alguna manera com un màrtir que defensa la causa de la independència de Catalunya. El titular d’una de les notícies més importants que se li dedica, publicada el dia de la seva incompareixença, podria ser un exemple clar del que intentem explicar. El titular és el següent: «Mai caminaràs sol», suport unànime de l'independentisme a Joan Coma.

A més a més, sempre es tracta la seva culpabilitat com a pressumpta o es posa la paraula sedició entre cometes. Aquests fets es poden interpretar com que el mitjà posa d’alguna manera en dubte que l’acusació per part de les institucions espanyoles sigui realment fundada o traspassi el llindar de la llibertat d’expressió.

A banda de les 14 notícies publicades, Nació Digital publica un article d’opinió escrit pel propi Joan Coma el mateix 24 d’octubre de 2016. En ell, Coma explica els motius que l'impulsen a ignorar la citació del jutge de l'Audiència Nacional. Considerem que reservar un espai al protagonista d’aquesta notícia o proporcionar-li un bon altaveu per poder expressar la seva opinió dels fets és un detall més que demostra tant la importància que el mitjà dóna a la notícia com el to i tractament que en fa, ja que difícilment trobarem algun altre diari català, i encara menys espanyol, que li reservi un espai i li doni total llibertat a l’hora d’expressar-se.

En referència als mitjans de comunicació de l’àmbit espanyol, pel que fa al tractament informatiu al diari ABC, li dediquen al cas un total de sis notícies a la seva versió digital publicades al llarg de tot el mes d’octubre de 2016. La primera notícia, que data del dia 7 d’octubre de 2016, té per titular “La Fiscalía pide imputar por sedición al concejal de la CUP en Vic Joan Coma”. Tot i que aquesta notícia no té en l’aparença cap posicionament, a l’últim paràgraf de la notícia, el diari apunta que la causa de que Joan Coma sigui acusat de sedició seria el pronunciament a favor de la independència durant el ple municipal.

La notícia següent es publica el mateix dia dels fets, el 24 d’octubre de 2016. La notícia ofereix una actualització de l’acusació de delicte d’incitació a la sedició cap a Coma. La notícia explica que Coma ha decidit no comparèixer davant l’Audiència Nacional. El to de la notícia és amenaçador amb la decisió de Coma ja que sembla que li recorda les conseqüències que pot tenir i que l’Audiència Nacional es planteja més mesures contra ell. També aprofita per a declarar i recordar que Coma té tots els requisits per a ser acusat d’incitació a la sedició.

Tot i el to aparentment neutral de les dues primeres notícies, a les dues últimes escrites amb hores de diferència, el diari ABC pren un posicionament clar. Un dels articles, escrit a la 1 de la matinada del 25 d’octubre, utilitza un to despectiu comparant Coma amb Artur Mas, Irene Rigau i Francesc Homs, mentre els qualifica de “màrtirs” de l’independentisme. El vocabulari i el to despectiu continuen en tota la peça remarcant aspectes que poden ser força trivials: “Coma, más allá de argumentar su apoyo a la moción [...], llamó a la desobediencia de resoluciones judiciales –entonces en alusión al Tribunal Constitucional– y soltó la frase: «para hacer una tortilla habrá que romper los huevos».” L’última notícia és només una ampliació de l’anterior. El diari ABC utilitza amb l’independentisme un vocabulari despectiu mentre el·logia l’Audiència Nacional i tots els que acusen Coma de delicte de sedició.

Així doncs, s’observa clarament que cada mitjà, segons la seva ideologia, vol presentar la informació de forma diferent. El nombre de notícies, els titulars i els adjectius valoratius són els que permeten identificar què vol transmetre cada diari. Per tant, la teoria que Josep Cabayol va exposar a la conferència el passat dimarts, i després d’analitzar el tractament de diferents mitjans de la mateixa notícia, podem concloure que es compleix la hipòtesi.

La hipòtesi d’un fenomen molt estès al nostre país. On els mitjans es caracteritzen per tenir una presenència política molt forta, amb una desprofessionalització del sector evident i on les notícies sovint venen marcades per la dependència d’aquests de les grans elits econòmoques.

Notícies destacades
Categories
Tags
No hay tags aún.
Xarxes
bottom of page